Kečap i paradajz sos smanjuju rizik od raka stomaka

 ≫ 
  • 1

Nova istraživanja su pokazala da kuvani paradajz sos, uključujući i kečap, može da zaštiti vaše telo od pojave raka.

Simptomi raka prostate: Kosa može da vam otkrije ovaj ključni znak upozorenja

Naučnici su proučavali crveno voće i otkrili su da kuvani sos od paradajza povećava nivo zdravih bakterija prisutnih u crevima. Sos je posedno dobar jer je paradajz ima mnogo bolje efekte probiotika kada je skuvan nego kada ga jedemo sirov.

Kuvani paradjz je bolji za naše zdravlje od svežeg. Foto: Pixabay.com

Naučnici sa španskog Univerziteta Politeknika iz Valensije posmatrali su efekte varenja na antioksidante koji pomažu da se naše telo zaštiti, a prisutni su u paradajz sosu.

Dokazano je da je kuvani sos od paradajza bolji od svežeg paradajza jer kuvanje čuva hemikaliju koje se zove likopen i koja pojačava efekat probiotika i pospešuje rast zdravih bakterija u crevima.

paradajz sos i kečap u borbi protiv raka stomaka. Foto: Pixabay.com

U istraživanju su naučnici ispitivali efekat ektrakta iz paradajza na rak želuca. Rezultati su pokazali usporeni rast ćelija raka i njihovu smanjenu sposobnost da se šire i dovodi do smrti ćelija. Potrebno je još istraživanja kako bi se utvrdilo na koji način može da se zaustavi i smanji razvoj raka stomaka uz pomoć ishrane.

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj SPORT vodi u BOLESTI

(Telegraf.rs/mirror.co.uk)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ateista senior

    22. septembar 2018 | 16:29

    Najveće probleme sa stomakom imam kad sam gladan,ima dosta namirnica sa kojima mogu to da saniram adekvatno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA