Drama oko kokosovog ulja se nastavlja: Poznati kardiolog ističe da je zdravije od svinjske masti i maslaca
Profesorka Karin Majkls, upravnica centra za istraživanje tumora na Univerzitetu Harvard, iznela je svoje mišljenje da kokosovo ulje i nije toliko zdravo koliko mislimo i koliko ga hvale stručnjaci.
Kokosovo ulje je "čist otrov": Naučnici sa Hardvarda tvrde da je to čudovište u organizmu
Opisala ga je kao jednu od najgorih namirnica koje jedemo, nazvala ga otrovom i rekla da je zdravije jesti svinjsku mast koja je prepuna zasićenih masti, ali ih ima manje nego ovo ulje.
Britanski kardiolog doktor Asim Malhotra kaže da njene izjave ruše ugled Harvarda na kojem predaje i poziva je da se izvini zbog potpuno netačnih tvrdnji i ističe da proučavanjem svih dokaza tvrdi da su njene tvrdnje netačne i potpuna besmislica.
Video u kome profesorka objašnajva zašto je kokosovo ulje štetno videlo je preko 1,4 miliona ljudi. U poslednjih 10 godina, prodaja kokosovog ulja u Britaniji porasla je za 6 puta, a slična situacija je i u Americi gde da konzumenti manje masti smatraju izuzetno zdravim.
Čak je i Američka asocijaciaj za srce upozorila ljude da izbegavaju kokosovo ulje dobijeno iz pulpe proizvoda zbog visokog sadržaja zasićenih masti. U izveštaju od prošle godine stoji da kokosovo ulje sadrži 82 odsto zasićenih masti, što je više nego što ih ima u maslacu (63) odsto ili svinjskoj masti (39 odsto). Zasićene masti se povezuju sa visokim holesterolom, smatra se da izazivaju demnciju jer blokiraju protok krvi u mozak i rak jer sadrže estrogen koji hrani rast tumora.
Zbrka oko bezbednosti upotrebe zasićenih masti intenzivirala se poslednjih godina zbog studija koje su pokazale da masti podstiču dobar holesterol. Doktor Malhotra ističe da zasićene masti ne povećavaju nužno holesterol i poziva se na studiju sa Univerziteta Kembridž koja je pratila uticaj devičanskog kokosovog ulja na vsinu holesterola. Praćen je nivo povećanja holesterola kod ispitanika koji su jeli maslac i onih koji su konzumirali kokosovo ulje i uočen je porast holesterola oko 10 odsto kod onih koji su jeli maslac. Kod učesniaka koji su konzumirali kokosovo ulje nije zabeležen nikakav porast vrednosti holesterola.
(Telegraf.rs/telegram.hr)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Н. С.
Све те тврдње су само једно обично препуцавање. Свако од нас зна, да сва претеривања су штетна. било уље или масти. Сад одједном је маст препоручљива, а десет година уназад , није се могла ни поменути. Зато се треба држати онога на чему смо одрасли, а то сигурно нису уља.
Podelite komentar
Мiks
Mast i ' leba ništa lepše....
Podelite komentar
Ax bax
Naravno da jete
Podelite komentar