Da li je margarin štetan za zdravlje ljudi?
Margarin je nastao kao jeftina verzija maslaca, a proizvodi se od biljnih ulja koja se dobijaju ekstrakcijom semena i zrna soje, kukuruza, suncokreta ili repice.
Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava u njemu vitamine i antioksidante i tako nastaju slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja, kao i povećan rizik od dobijanja raka. Pored toga, u margarinu se takođe mogu naći aceton koji je štetan za mozak i nerve, fosforna kiselina i metanol koji svakako loše utiču na održavanje zdravstvenog balansa.
Ova namirnica takođe obiluje transmastima koje uzrokuju začepljenje krvnih sudova, povećavaju rizik od infarkta, a povezuju se i sa nastankom reumatskih oboljenja. Pomenute činjenice dokazuju da je margarin potpuno neprirodan proizvod prepun opasnih hemikalija i sadrži masnoće koje su strane ljudskom organizmu, a sve više naučnih istraživanja ukazuju na povezanost između konzumacije margarina i alergija, ekcema i astme.
Kako su nutricionisti upozorili na opasnost veštačkih aditiva koji se koriste radi poboljšanja ukusa, ali i produžetka roka upotrebe proizvoda, danas je znatno promenjena kolektivna svest o hrani i njihovim sastojcima i iz tog razloga se veći broj ljudi radije odlučuje na maslac zbog svog prirodnijeg sastava koji je ključan za ljudsko zdravlje. Zato se u Evropi, na primer, potrošači više ne opredeljuju za margarin i biraju maslac kao izvor prirodnih masti koje su neophodne u ishrani i izuzetno efikasne u očuvanju zdravlja.
Maslac sadrži mnoge hranljive sastojke koji imaju veliku nutritivnu vrednost i ujedno deluju kao preventivni štit protiv mnogih bolesti, a visok procenat vitamina A koji ima izuzetno blagotvorno dejstvo kod poboljšanja vida i ujedno održava pravilan rad našeg endokrinog sistema. Pored vitamina A, maslac u sebi ima i vitamine D i E koji su neophodni za pravilno apsorbiranje kalcijuma i fosfora, zbog delotvornog jačanja kostiju i zuba. Takođe, kalijum, magnezijum, natrijum i gvožđe su važni sastojci koji se nalaze u sastavu maslaca.
Naučno je dokazano da ljudi koji na dnevnoj bazi unesu dovoljnu količinu maslaca znatno smanjuju rizik oboljenja od dijabetesa, time što mononenasićene masti, koje se sadrže u mlečnim proizvodima, pozitivno utiču na poboljšanje kontrole šećera u krvi.
(Telegraf.rs/ PR)
Video: Prljavi inspektor Blaža na premijeri filma Poslednji krug momci
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Lana
Dijet "Dobro jutro" najbolji margarin. Sve sto se jede u umerenim kolicinama nije stetno izuzev "zdravstvene bolesnike"
Podelite komentar
Milana
Neka bude sve tako kako je napisano; sledi logično pitanje:zašto se onda prizvodi kada je toliko štetan? A,drugo,koliko sutra će doći članak o štetnosti putera. Imam dovoljno godina da kažem da ovo prepucavanje margarin ili puter je već izlizano,kao i mnoge slične teme ,tako da nema potrebe pisati toliko o tome.
Podelite komentar
Gocki
Umesto margarina jescu maslac zdraviji je.
Podelite komentar