Čuvajte se salmonele! Bolest prljavih ruku najviše ugrožava decu i trudnice, a najčešće se javlja leti
Salmonela je opasna bakterija koja vreba u toplijim letnjim danima zbog čega je potreban veći oprez kada je u pitanju hrana, jer do zaraze dolazi zbog neopreznog tretiranja namirnica.
Crevne zarazne bolesti se uglavnom prenose zagađenom hranom i vodom, prljavim rukama, dok izazivači mogu da budu različite vrste mikroorganizama. Uzročnici crevnih infekcija su najčešće različite bakterije i njihovi toksini, zatim virusi i paraziti.
Pod povećanim rizikom od oboljevanja su deca jer njihom odbrambeni mehanizam nije dovoljno razvijen, a unose i veću količinu hrane u odnosu na odrasle osobe. Velikom riziku izložene su i trudnice zbog promenljivog nivoa hormona, osobe sa oslabljenim imunitetom, pacijenti koji pate od malignih tumora i osobe starije od 65 godina koje imaju oslabljeni imuni sistem i vid pa ne vide da li je hrana koju unose dovoljno čista.
Poslednjih godina, povećan je broj obolelih koji su se salmonelom zarazili iz povrća i voća, naročito zelenog lisnatog povrća i kupusa jer se jedu sveže, a često se navodnjavaju kontaminiranom vodom koju je teško sprati sa biljaka.
- Posebno treba obratiti pažnju na namirnice životinjskog porekla, jer životinja može da bude zaražena salmonelom pa samim tim i namirnice koje koristimo: mleko, meso, jaja. Salmonela može da se unese u organizam i prljavim rukama i to najčešće u situacijama kada se priprema za veći broj ljudi u kuhinjama restorana, školama i obdaništima, istakla je epidemiolog doktorka Zorica Vasić.
Salmonela je bolest prljavih ruku čiji simptomi se javljaju 12 do 72 sata od zaraze. Prema istraživanjima instituta Batut, u Srbiji od ove bolesti oboli oko 2.000 ljudi, bolest traje najmanje 7 dana, ali samo ako se adekvatno leči. U težim slučajevima je neophodno i bolničko lečenje, a dijagnoza se utvrđuje analizom uzorka stolice.
- Najčešće prolazi bez terapije i to se salmonela brže izbaci iz creva ukoliko se ne koriste antibiotici. Ukoliko je u pitanju teža klinička slika i ako traje duže, neophodna je terapija. Posle terapije se pravi pauza i onda se radi kontrola stolice, jer se može desiti da salmonela ostane u stolici. I kada prođu simptomi, može da se zadrži i od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, kaže doktorka Vasić.
Hrana koja je najčešće zaražena salmonelom je termički nedovoljno obrađena. Termičkom obradom hrane možemo da uništimo salmonelu i neće doći do oboljenja. Ljudi koji rade sa hranom ili u kuhinji, treba da uzmu par dana pauze i da ne rade kako bi se utvrdilo da li je reč o zaraznoj bolesti i izbegla zaraza.
(Telegraf.rs/agroklub.rs)
Video: Da li je manje štetno ako pijemo piće "bez šećera" i zašto je plastika za jednokratnu upotrebu
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.