Uvek jedite biber sa ovim začinom, jer od te kombinacije nema moćnijeg leka
Kurkuma je poznata i kao zlatni začin, a raste u Aziji i Centralnoj Americi. Ona daje kariju žutu boju i koristi se u tradicionalnoj indijskoj medicini već hiljadama godina. Različite naučne studije podržavaju njegovu upotrebu i govore da to može biti jako korisno za zdravlje. Ali, kombinacija kurkume sa crnim biberom može povećati zdravstvene efekte.
Najbolji domaći recepti kako da vam kosa postane duža i gušća za samo 30 dana
Ključni aktivni sastojci
Poslednjih godina, istraživanja potvrđuju da crni biber ima velika lekovita svojsta. I dok većina ljudi misli da je to samo začin, crni biber može imati koristi i za zdravlje. Kombinacija kurkume i crnog bibera ima ključne aktivne sastojke koji doprinose njihovim antiinflamatornim, antioksidativnim i borbenim sposobnostima.
Kurkumin u kurkumi
Ključna jedinjenja koja se nalaze u kurkumi se zovu kurkuminoidi. Sam kurkumin je najaktivniji sastojak i čini se da je najvažniji. Kao polifenol, kurkumin ima nekoliko prednosti za zdravlje. To je jak antioksidans i ima antiinflamatorna, antiseptička, antibakterijska i anti-gljivična svojstva. Međutim, jedan od najvećih nedostataka kurkumina je to što se ne absorbuje dobro u telu.
Piperin u crnom biberu
Jedinjenje nazvano piperin dolazi iz crnog bibera. Sadrži bioaktivna jedinjenja koja su slična kapsaicinu, medicinskoj komponenti koja se nalazi u čili prahu i kajenskom biberu. Utvrđeno je da piperin pomaže u olakšavanju mučnine, glavobolje i lošeg varenja, a takođe ima i antiinflamatorna svojstva. Jedna od najznačajnijih prednosti piperina može biti njegova sposobnost povećanja apsorpcije određenih jedinjenja u procesu varenja.
Piperin povećava apsorpciju kurkume
Nažalost, kurkumin iz kurkume se slabo apsorbuje u krvotok. Kao rezultat toga, on možda ne može da prenese organizmu sve svoje prednosti za zdravlje. Međutim, dodavanje crnog bibera u ovaj začin može pomoći njegovoj apsorpciji. Istraživanje kaže da kombinacija piperina iz crnog bibera sa kurkuminom iz kurmkume povećava apsorpciju njihovih lekovitih svojstava.
Jedna studija je pokazala da 20 mg piperina i 2 grama kurkumina pojačavaju lekovita svojstva. Piperin poboljšava bioraspoloživost kurkumina, što znači da se može bolje apsorbovati i koristiti u telu. Trenutno postoje dve teorije o tome kako ovo funkcioniše:
Prvo, piperin može opustiti crevni zid što omogućava da veći molekuli poput kurkumina prolaze i da se apsorbuju.
Drugo, to može usporiti metabolizam jetre dovoljno da telo može efikasno da apsorbuje kurkumin.
Kao rezultat oba delovanja, više kurkumina se apsorbuje, omogućavajući mu da funkcioniše na optimalnom nivou.
Ova kombinacija leči zapaljenja i pomaže u smanjenju bola
Kurkumin ima snažna antiinflamatorna svojstva, kao i piperin. U stvari, ta svojstva su toliko snažna da su neke studije pokazale da odgovaraju snazi nekih antiinflamatornih lekova, ali bez negativnih neželjenih efekata.
Studije takođe pokazuju da kurkuma može igrati ulogu u sprečavanju i lečenju artritisa, bolesti koja se karakteriše zajedničkim zapaljenjem i bolom. Često su hvaljene antiinflamatorne osobine kurkume u delovanju za smanjenje bolova i privremenih nelagodnosti. Dokazano je da piperin ima antiinflamatorna i anti-artritična svojstva. Pomaže da se desenzitiše određeni receptor bola u telu, što dodatno može smanjiti osećanja neprijatnosti. Kada su kombinovani, kurkumin i piperin su snažan duo za borbu protiv zapaljenja, koji mogu pomoći u smanjenju neprijatnosti i bolova.
Pomoć u varenju
Indijska medicina se oslanja na kurkumu koja pomaže u varenju hiljadama godina. Savremene studije podržavaju njegovu upotrebu, pokazujući da može pomoći u smanjenju krvnih sudova i nadimanja. Pokazano je da i kurkumin i piperin povećavaju aktivnost digestivnih enzima u crevima, što pomaže telu da brže i jednostavnije obrađuje hranu. Pored toga, antiinflamatorna svojstva kurkume i bibera mogu pomoći u smanjenju zapaljenja creva, što može pomoći pri varenju.
Bezbednost i doziranje
Kurkumin i piperin se generalno smatraju bezbednim. Ne postoje zvanične preporuke za dnevni unos ovih začina. Određeni ljudi mogu doživeti neželjene efekte poput mučnine, glavobolje i kožnog osipa nakon konzumiranja kurkume u velikim dozama. U indijskoj kulturi, kurkuma i crni biber se često konzumiraju u čaju, često su kombinovani sa maslinovim, kokosovim uljem, medom i đumbirom.
Pogledajte i VIDEO: Ljuto kisele kokice sa tajlandskim začinima
(Telegraf.rs / Izvor: healthline.com)
Video: Plenković: Zgroženi smo tragedijom u školi u Prečkom, učenici su zbrinuti u bolnicama
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.