Ova grupa muškaraca je u posebnom riziku da dobije HIV

 
 ≫ 
  • 1

Naučnici uporno rade na pronalasku leka i ispitivanju HIV-a

Grupa muškaraca koja je do sada podcenjivala rizik od zaraze HIV-om moraće u buduće da povede ozbiljno računa o svom zdravlju jer su nova istraživanja ukazala na to da se i oni nalaze u opasnosti.

Po prvi put snimljeno kako se virus HIV prenosi tokom seksa (VIDEO)

Istraživači koji su radili na ovom projektu ukazuju da je veoma važno da se cilja na zanemarenu grupu. Muškarci koji imaju seks sa drugim muškarcima, a nisu otvoreni po pitanju svoje seksualnosti, čine tu posebnu grupu. Oni imaju tendenciju da se mešaju sa drugim muškarcima i imaju seks sa njima, ali se ne izjašnjavaju otvoreo kao deo gej populacije.

Opasna seksualno prenosiva bolest vreba one koji se ne štite Foto: Pixabay, ilustracija

Oni se ne mešaju sa istim socijalnim miljeom kao gej muškarci i nisu spremni da priznaju da imaju seks sa drugim muškarcima. Strah od stigme, odbacivanja i predrasuda može da parališe ovu grupu koja obuhvata i biseksualce i muškarce koji se ne identifikuju kao gej. Oni teže dolaze u kontakt sa sadržajem koji priča o prevenciji i nemaju isti pristup zdravstvenoj nezi kao ostali i manje su svesni rizika od HIV-a.

Naučnici sa Univerziteta u Edinburgu iskoristili su anoniman uzorak kako bi proučavali šablon po kome se HIV prenosi. Analizirali su genetski kod više od 60.000 obolelih od HIV-a. Pošto se genetska informacija virusa menja brzo tokom vremena, pronalazeći ljude čiji su virusi slični, naučnici su bili spremni da stvore mrežu slično inficiranih kako bi pratili kako se virus širi.

Razmišljajte o prevenciji Foto: Profimedia/Panthermedia

Čak 6 odsto muškaraca koji tvrde da su heteroseksualci, a zaraženi su HIV virusom, zarazili su se seksom sa muškarcem. HIV napada imuni sistem i telo stavlja u poziciju da ne može da se bori sa infekcijama. Rano otkrivanje bolesti omogućava da se bolest kontroliše i da kvalitet života bude na visokom nivou.

Heteroseksualni muškarci čine veliku grupu, onu koja ne posećuje redovno zdravstvene ustanove i njima se dijagnoze kasno postavljaju, kada je njihov imuni sistem već oštećen.

VIDEO: Prva transrodna osoba koja vodi vesti u Pakistanu

(Telegraf.rs/eurekalert.org)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA