Podgrevanje hrane u plastičnim činijama može da bude jako opasno po zdravlje - evo zašto
Plastične činije sa hranom često stavljamo u mikrotalasnu kako bismo ugrejali hranu i time pravimo grešku koja može da bude fatalna po naše zdravlje.
NE KUPUJTE JE: Flaširana voda može da sadrži opasan sastojak koji je opasan po zdravlje
Opasnost vreba jer potencijalni otrovi mogu da se oslobode usled podgrevanja i da zagade hranu i time naškode vašem zdravlju. Plastika sadrži dva potencijalno opasna sastojka: bisfenol-A (BPA) koji se dodaje plastici kako bi ona bila čvrsta i prozirna i ftalate koji čini plastiku savitljivom i mekanom.
- Čak i bez zagrevanja, postoji izvesna zabrinutost da plastika u kontaktu sa hranom i pićem na dugi period može da bude opasna zbog čega se proizvode flaše bez BPA, naročito kada su u pitanju flašice za bebe, rekao je internista doktor Metju Minc.
Plastika koju koristimo za spremanje ili podgrevanje hrane razbija hranu na ćelijskom niovou, pa je kuvanje hrane u kratkom vremenskom periodu možda jedino i idealno rešenje da se ovo spreči. Postoji izvesna kontroverza vezana za komponente heterociklična kiselina i policiklični aromatični hidrokarboni. Oni utiču na promene DNK i povećavaju rizik od raka, a kako biste ovo izbegli pripremajte hranu kraće i podgrevajte je samo u plastičnim posudama koje su za to i predviđene.
Izlaganje ftalatima povezuje se sa problemima začeća, a kada su fetusi u razvoju izloženi uticaju BPA može da dođe do pojave nekih bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca. Zbog toga je BPA zabranjen u izradi flašica za bebe kao i ostalog pribora.
(Telegraf.rs/popsugar.com)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.