Ako hranu pržite na ovaj način, možete je učiniti manje štetnom
Verovatno ne postoji nijedan naučnik na svetu koji se ne slaže sa činjenicom da je hrana pržena u dubokom ulju nezdrava, ali iako se ovakva priprema hrane baš i ne preporučuje, navodno postoji jedan trik koji je ipak možete učiniti bar mrvicu zdravijom. To i dalje ne znači da je takva hrana zdrava i da je lekari i stručnjaci preporučuju za svakodnevnu konzumaciju, ali navodno sa ovim trikom u nju uđe manje štetnih materija.
Momentalno zaustavite glavobolju: Čaša ovog napitka spasiće vas od migrene
Jedna od tih štetnih materija zbog kojih bismo najviše trebali da izbegavamo prženu hranu je akrilamid, hemijski spoj koji nastaje prilikom prženja i pečenja namirnica koje sadrže skrob na visokim temperaturama.
Upravo nastankom ovog spoja hrana poprima onu zlatno-smeđu boju, zbog koje je uvek i ukusnija, ali mnogi naučnici upravo u akrilamidu vide najvećeg uzročnika povećanja rizika od raka, zbog čega se automatski do te mere prerađena hrana smatra manje zdravom.
Za vreme prženja namirnica, umesto da ih ispržite do kraja, trebalo bi da prestanete da ih pržite pre nego što poprime smeđu boju. Trebalo bi da ih pržite samo dok ne postanu blago zlatne boje.
Tada je takva hrana manje štetna, ali to ne znači da treba da je jedete često, umesto povrća, voća i svih onih namirnica za koje znate da su zdrave i preporučljive, ali i potrebne za održanje zdravlja.
Ipak, ako s vremena na vreme želite prženu hranu, ovim je trikom možete učiniti malo boljom za vas.
VIDEO: Da li prdež produžava život
(Telegraf.rs / net.hr)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.