Šta se stvarno dešava kada zagrevate aluminijumsku foliju i koliko je to opasno?
Živimo u 21. veku i mnogo nam je lakše da zagrejemo nego pripremimo hranu, imamo toliko naprava i uređaja koji nam olakšavaju taj posao. Ipak, iznenadili biste koliko ljudi, zapravo, nema pojma kako se hrana pravilno zagreva.
A možda ste čak i vi među osobama koje redovno pokušavaju da zagreju hranu tako što je sve sa aluminijumskom folijom stave u rernu ili mikrotalasnu. Evo zašto to nikako nije dobra ideja:
Za početak, aluminijumska folija može da počne da gori u mikrotalasnoj pećnici. Aluminijum je lako zapaljiv materijal, pa se preporučuje da ga nikako ne stavljate u mikrotalasnu. Takođe, trebalo bi da izbegavate pokrivanje pita i ostale hrane folijom, tokom pečenja u običnoj rerni.

Još jedna velika greška koju pravite sa aluminijumskom folijom je kada toplu hranu umotavate na nju. Trebalo bi da vodite računa o tome da hrana koju umotavate materijalima koji sadrže aluminijum bude dobro ohlađena. Osim što vam "podgrejana" aluminijumska folija može pokvariti ukus hrane, može i loše uticati na vaše zdravlje.
Više vam neće pasti na pamet: Devojka otkriva gorku istinu iza redovnog nošenja akrilnih noktiju
Kada se aluminijumska folija zagreva, u hranu se ispušta aluminijum koji na kraju završi u organizmu, pokazalo je jedno istraživanje. Lekari upozoravaju da se radi o količinama koje su izuzetno štetne za zdravlje.

Ova folija dovodi i do visokih nivoa kalcijuma u krvi, što je i najčešći znak da se u telu nalazi previše aluminijuma. To vodi do problema s taloženjem kalcijuma u kostima.
Takođe, u jednom ranijem istraživanju je utvrđeno kako je kod obolelih od Alchajmera pronađen aluminijum nataložen u moždanom tkivu.

Doktor Zubajdi, vođa pomenutog istraživanja, kaže da aluminijumska folija nije opasna za zdravlje ako se u nju stavlja hladna hrana. Napominje da treba izbegavati i aluminijski pribor za jelo, pa i posuđe, a da je za kuvanje i podgrevanje hrane bolje koristiti masan papir.
(Telegraf.rs / D.V)
Video: Reprezentativcu rekli da je završio karijeru zbog problema sa srcem, naš lekar ga vratio na teren
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.