Najvažniji razlog zbog kog je krompir mnogo opasniji od šećera po vaše zdravlje
Ako ste čitali o glikemijskom indeksu, pokušavajući da izaberete hranu koja će imati najmanje uticaja na vaš šećer u krvi, hrana poput krompira može biti veoma zbunjujuća.
Zašto krompir koji ima glikemijski indeks 90, baš toliko povećava nivo glukoze u krvi, u odnosu beli šećer koji ima glikemijski indeks 59)?
Postoj 3 stvari koje daju odgovor na ovo pitanje:
1. Krompir ima više glukoze
U krompiru ima više glukoze nego u šećeru, a ljudi često greše jer ne razmišljaju o belom krompitu kao nečemu slatkom. Ispada da je skrob u krompiru sastavljen od dugih nizova glukoze. Pošto se skrob iz krompiroa brzo vari, glikemijski indeks krompira je skoro isti kao onaj od samo glukoze. Glikemijski indeks glukoze je 100, a krompira od 80 do 90.
Saharoza (običan kuhinjski šećer) je, sa druge strane, molekul disaharida (dva šećera) sastavljen od jednog molekula glukoze i jednog molekula fruktoze spojenog zajedno. Fruktoza se različito obrađuje u telu od glukoze i ne utiče na nivo šećera u krvi. Međutim, fruktoza izaziva probleme kada je unosite previše.
Dakle, ispada da je 28 grama ugljenih hidrata od krompira, ima dvostruko više glukoze od 28 grama šećera. Kada razmislite o tome na taj način, shvatićete kako krompir povećava nivo glukoze u krvi.
2. Glikemijski indeks može biti varljiv
Testovi za glikemijski indeks samo pokazuju proseke, a sam broj glikemijskog indeksa je zapravo prosek ovih proseka. U slučaju krompira, različite studije koje su se koristile za izračunavanje indeksa imaju rezultate negde između 56 i 111. Svaka od tih studija se merila na određenom broju ljudi i samo je beležila proseke.
Glikemijski indeks krompira možda ne znači puno određenoj osobi.
Različiti ljudi imaju različite odgovore na različite namirnice. Najvažnije je kako telo reaguje na krompir, a to možete saznati uz pomoć merača glukoze u krvi. Ovo je naročito važno ako ste z rizičnoj grupi za dobijanje dijabetesa i ne obrađuje šećere dobro. Visoki krvni šećeri uzimaju danak vašem telu, što povećava verovatnoću da ćete izazvati više štete na pankreasu i trpeti više od komplikacija od dijabetesa.
3. Pazite na porcije
Krompir ima mnogo nutritivnih prednosti i njegovo glikemijsko opterećenje zavisi od toga koliko ga jedete, i koju drugu hranu jedete sa krompirom. Najčešće se krompir jede kao deo obroka, a ne sam kao obrok, a to menja činjenicu kako on utiče na glukozu u krvi.
(Telegrtaf.rs / D.V)
Video: Mećava zatrpala zapadnu Srbiju: Ekipe rade na rašićavanju svih putnih pravaca
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Nikola
Po mene je najopasnija ova vlast,nemam ni za kromir ni za šecer!
Podelite komentar
DRagutin
Secer u krvi se podize najvise zbog nervoze kod ljudi a ne toliko zbog hrane... Kada bi covek imao vise osmeha na licu i da svaki dan dozivi neki lep momenat bolesti bi ga obilazile a ovako smo okrenuti prema ne zdravoj hrani koja nam se svaki dan servira...
Podelite komentar
fakir
dobro, narenda se krompi, stavi da ogrezne u vodu i na dva dana u frizider, procedi se i ta voda/sok se koristi kao lek secerasima. i vatra ako se koristi pogresno, hoce da ubije.
Podelite komentar