Na repu spermatozoida pronađena misteriozna spirala - i nikad je važnija

 
  • 0

Spermatozoidu je potreban veoma efikasan rep, tako da mogu da plivaju što brže do jajšceta

Naučnici su proveli decenije izučavajući neobične sposobnosti i anatomiju ljudskih sprematozoida, a internacionalna grupa istraživača je uspela da otkrije najmisteriozniju stvar do sada, malu spiralnu strukturu na repu spermatozoida. Novootkrivena spirala može da daje ubrzanje sprematozoidima, kažu naučnici.

Prost trik sa ajlajnerom ispravlja najveću grešku koju pravite kada se šminkate

Speratozoidu je potreban veoma efikasan rep, tako da mogu da plivaju što brže do jajašceta. Svaki spermatozoid ima hiljade blokova, od kojih su najvažniji nazvani tubulini, ističu istraživači. Ovi tubulini formiraju dugačke cevi poznate kao mikrotubule u repu sperme.

Zaboravite na plave - 10 nepoznatih činjenica o smeđim očima koje će vas ostaviti bez teksta

Ove mikrotubule su pričvršćene na hiljade motornih proteina (proteina koji se mogu pomerati) koji povlače i savijaju mikrotubule, omogućavajući spermatozoidima da plivaju.

via GIPHY

- Zapravo je stvarno neverovatno da mogu to da urade. Kretanje hiljada motornih proteina mora biti koordinirano u najsitnijim detaljima, kako bi spermatozoidi mogli da plivaju - rekla je naučnica Johana Hog, istraživač na Odseku za hemiju i molekularnu biologiju Univerziteta Geteborg u Švedskoj.

- Da bi bolje pregledali rep spermatozoida, Hog i njene kolege su imale primerke sperme, a koristili su se tehnikom mikroskopa dobijenim u Nobelovoj nagradi poznatoj kao krio-elektronska tomografija ili crio-ET. Ovaj metod omogućava istraživačima da zamrznu sitne strukture, kao što je sperma, i uzmu niz 2D slika koje se zatim mogu kombinovati kako bi napravile izuzetno detaljnu 3D sliku. Ovaj metod ne zahteva nikakve hemikalije, što bi smanjilo najmanju strukturu ćelija. - rekla je Hog.

Foto: Pixabay.com

- Kada smo pogledali prve 3D slike samog kraja odseka spermatozoida, primetili smo nešto što nikada ranije nismo videli u mikrotubulama: spirala koja se prostirala sa vrha spermatozoida i iznosila je desetinu dužine repa. - rekla je Hog.

Istraživači su nazvali heličnu strukturu "intra-lumenalna spirala repa aksonema", ili rep (TAILS). Još uvek nije jasno šta tačno radi, od čega je napravljena i koliko je važna, rekli su istraživači. Ali, oni imaju nekoliko ideja koje planiraju da dalje proučavaju, rekao je vodeći istraživač David Zabeo, doktorant na Odseku za hemiju i molekularnu biologiju Univerziteta Geteborg.

Foto: Pixabay.com

- Verujemo da ova spirala može delovati kao pluta unutar mikrotubula, sprečavajući ih da rastu i da se smanjuju kako bi to normalno činili, a umesto toga da omogućavaju da energija sperme bude potpuno iskorišćena za brzo plivanje prema jajetu - rekao je Zabeo.

Uprkos iznenađujućim rezultatima, to nije jedino neobićno otkriće spermatozoida. Prošle godine istraživači su otkrili da ćelije spermatozoida dobijaju jedno dodatno ubrzanje kada plivaju, uglavnom zbog međusobno povezanih elastičnih izvora u repovima koji komuniciraju sa drugim regionima repa.

Daljinac

(Telegraf.rs / livescience.com)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA