Koja tunjevina je zaista najzdravija - ona u suncokretovom ulju, salamuri ili maslinovom ulju?
Riba je jako dobra za naše zdravlje jer obiluje hranljivim materijama i Omega 3 masnim kiselinama. Ali koliko je i koja tunjevina zapravo dobra za naše zdravlje?
Konzervirana tunjevina bogata selenom, vitaminima D i B, a u nedoumicu nas bacaju priče o količinama žive koja se nalazi u ovoj ribi.
Količina tune koja je preporučena iznosi samo 85 grama (kao i za meso), dok se negde savetuje samo 55 grama. Zavisno od vrste tunjevine njena kalorična vrednost kreće se od 90 do 180 kalorija. Uglavnom se koristi bela tuna, dok se u konzerviranoj tunjevini može naći kombinacija nekoliko vrsti tunjevine.

Tunjevina u konzervi nam dolazi u ulju i salamuri. Ona u salamuri je zdravija jer ima manje kalorija i više Omega 3 masnih kiselina. Ona koja se pakuje u ulju upija dosta ulja koje joj povećava kaloričnost.
Osobe koje pate od povišenog holesterola trebalo bi da izbegavaju tunjevinu u suncokretovom ulju. Ukoliko je tunjevina pakovana u maslinovom ulju onda je ona manje štetna jer je maslinovo ulje dobro za naše zdravlje. Kako biste ograničili vašu porciju na malo kalorija vodite računa uz koje dodatke servirate tunjevinu.

Ono što baca senku na tunjevinu jeste živa koja se u njoj nalazi. Skoro sve vrste riba imaju u sebi živu u određenoj meri. Živa utiče na naš nervni sistem, pogotovo onaj u razvoju i ima je više kod velikih riba. Bela tuna je ima najmanje od svih vrsta tune. Odraslim i zdravim osobama količina žive koja se nalazi u konzervi tunjevine ne može da naškodi. Nju trebaju da izbegavaju deca i truidnice, kao i majke koje doje i žene koje žele da ostanu trudne.
Sitni staklasti komadići na koje nailazimo kada jedemo komadiće tune je struvit, fosfatni mineral magnezijum-amonijak fosfat koji je kristalizovan. On se razgrađuje u našem stomaku, a kristališe u toku procesa obrade tunjevine u kontaktu sa šećerima. Neki proizvođači koriste aditive kako bi izbegli ovu kristalizaciju i time njihovoj tunjevini dali normalnu teksturu.
(Telegraf.rs)
Video: Uručene "Vukove nagrade" pojedincima i ustanovama
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sasa
E probam sve tunjevune u konzervi ,najbolja je u sopstvenom soku ,bez ulja ,ali rjetkost na trzistu..
Podelite komentar