Muče vas nadutost, gasovi i zatvor - 5 simptoma ukazuju da ste alergični na hleb i testeninu

  • 5

Intoleranciju na gluten morate shvatiti ozbiljno jer je to alergija koja iscrpljuje telo jer mu treba više energije da razgradi gluten koji se nalazi u testenini, belom hlebu, prženoj hrani, raznim umacima i mesnim prerađevinama.

3 potpuno iznenađujuće svakodnevne namirnice koje mogu da sadrže gluten

Ova bolest poznata je kao celijakija i pogađa sve starosne kategorije. Mnogi ljudi nisu ni svesni da je imaju i ne obraćaju pažnju na simptome koji su vidljivi. Ukoliko primetite neki od sledećih simptoma, obavezno se testirajte na alergiju na gluten pre nego dovedete vaše telo do iscrpljenosti.

Bol u trbuhu

Foto-ilustracija: Profimedia

Prvi signal da nešto nije u redu su bolovi u trbuhu, nadutost i gasovi, a pojavljuju se svaki put kada pojedete nešto što sadrži gluten. Ovo je dovoljan razlog da posetite lekara i posavetujete se sa njim.

Vrtoglavica

Ako vam se stalno vrti ili osećate da ćete pasti u nesvest možda ste osetljivi na gluten. Sa vrtoglavicom je povezana i dezorjentisanost, pomućenje svesti i malaksalost.

Promene raspoloženja

S obzirom na to da se telo muči varenje glutena nagle promene raspoloženja su sasvim razumljive i očekivane, piše net.hr. Kod ljudi koji pate od ove alergije može da se javi anksioznost, razdražljivost i uzrujanost bez preteranog razloga.

Hronične migrene

Foto-ilustracija: Profimedia

Oni koji ne podnose gluten imaju veće šanse da boluju od glavobolja i migrena koje se pojavljuju pola sata do sat nakon unošenja hrane sa glutenom.

Svrab

Svrab celog tela je još jedan pokazatelj intolerancije na gluten i to zbog upale uzrokovane borbom tela da svari unetu hranu. Imuni sistem stvara puno antitela jer gluten smatra neprijateljem kojeg treba pobediti i uništiti.

Konstantni umor

Ukoliko se pitate zašto ste stalno umorni, razlog je neprestani rad tela na varenju glutena koji ga iscrpljuje. Za razgradnju neželjenih stvari potrebno je više energije pa sedam sati spavanja možda i nije dovoljno.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    15. decembar 2017 | 13:31

    Mogu biti smetnje i od kvasca Pre nekoliko nedelja pocela sam da pecem Pogace bez kvasca u tiganj na sporetu Umesto u rerni Svakog druvog Dana po nekoliko Znaci presno testo sa alo ulja vide brasna i soli Podeliti na loptice lepo ih rukom rastanitina posluzavniku Ili ravnoj platni i peci ,dok se jedna pece ( okretati vise puta ne na najjacu temperaturu ) rastaniti drugu i tako Moze sa marmeladom da se jede vruce Dobro je i hladno Stomak ne bude naduvan vise Mnogo lep osecaj POZDRAV

  • Tanja

    15. decembar 2017 | 22:10

    Hleb i peciva koja sadrže kvasac mi izuzetno smetaju, lisnata peciva nemogu da svarim, ali zato bilo koju proju , pogacu ili hleb umešen sa sodom bikarbonom ili praškom za pecivo mogu da jedem bez bojazni. Sve ostalo sa kvascem moram da izbegavam jer mi stvara nadutost, gasove i ne normalan svrab kože.

  • Cvetko

    15. decembar 2017 | 14:07

    Može i laktoza ili pojedini sastojci kravljeg mleka zbog čega se savetuje poseta gastrologu da ne bi nagadjali već dobili pravu dijagnozu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA