Jedna stvar u teretani ima 362 puta više bakterija nego WC šolja i redovno je dodirujete

 
 ≫ 
  • 7

Korišćenjem zajedničkih rekvizita u teretani dolazite u kontakt sa milionima bakterija koje na njih ostavlajju drugi ljudi

Čak i ako ste vi opsednuti čistoćom i  često dezinfikujete sprave pre korišćenja, mnogi drugi posetioci teretana to ne rade i tako stavljaju iza sebe bakterije kojima su drugi izloženi.

8 mesta na kojima muškarci najčešće varaju

Uzorci koji su uzeti iz različitih teretana pokazali su da su trake za trčanje, sobni bicikli i sprave za dizanje tegova prepune bakterija i da u proseku imaju preko milion bakterija po kvadratnom inču.

Foto-ilustracija: Profimedia

Iako mislite da je izlaganje nekim virusima i bakterijama dobro ne biste li razvili iminu sistem, to ne važi za bakterije iz ovih oblasti jer one mogu da izazovu ozbiljne bolesti i infekcije kože.

Jedna od bakterija koju su pronašli, a koja pokriva najveći deo sprava je gram-pozitivna “koki” koja izaziva pneumoniju i septisemiju. Na ispitivanim rekvizitima otkriveno je prisustvo bacilusa koji izaziva infekciju ušiju, očiju i disajnih puteva.

Podaci su otkrili da šipke koje se koriste za dizanje tegova sadrže 362 puta više bakterija nego daska od WC šolje, a traka za trčanje sadrži 72 puta više bakterija nego javni WC.

Foto: Profimedia

Iako u većini teretana postoje maramice kojima možete da dezinfikujete sprave, istraživanje potvrđuje da i pored toga 63 procenta mašina i dalje ima rinovirus koji izaziva prehladu. Savetuje se oprez kod korišćenja flašica sa čepom koji se izvlači kao i one sa ugrađenom slamčicom jer se teško čiste pa se bakterije lako zadržavaju, piše Daily mail. Umesto toga koristite one sa čepom na navijanje, praznite ih svakog dana i držite u frižideru.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    1. decembar 2017 | 10:19

    zato ne idite u teretanu. Sedite kuci ispred televizora i uzivajte.

  • Luna

    1. decembar 2017 | 10:31

    Zato ja nosim rukavice kad idem u teretanu.

  • čarls bronson

    1. decembar 2017 | 16:11

    Da sam voleo teretanu , svojevremeno bi mi Mali Dika Stojanović bio rezerva , a ne bi se lomio po , tada , srpskoligaškim džombama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA