NE JEDITE GA SVEŽE - ovo povrće je mnogo zdravije prženo

 
 ≫ 
  • 0

Treba konzumirati različito povrće koje je spremano na različite načine, a neko je zdravije jesti kuvano nego sveže

Nepisano pravilo je da kuvano povrće ima manje hranljivih sastojaka kada je kuvano, ali to nije uvek tako. Neko povrće je neophodno termički obraditi akko bismo došli do najzdravijih sastojaka.

KRAJ SVETA ILI... Šta bi se dogodilo da svi odjednom prestanemo da jedemo meso?

Postoji povrće čiji se najzdraviji sastojci nalaze u čvrstim slojevima ploda koje je neophodno skuvati kako bi se oni oslobodili i bili jestivi. Ovih pet vrsta povrća obavezno skuvajte pre nego ih jedete.

Šargarepa

Foto: pixabay.com

Kuvanje šargarepe aktivira njene karotenoide koji su odlični u borbi protiv raka. Kuvanje povećava njihovu iskoristivost za 14 procenta, ali nikako ih nemojte pržiti jer tako smanjujete prisustvo ovih korisnih sastojaka za 13 procenta.

Pečurke

Šolja kuvanih pečuraka ima duplo više kalijuma koji je neophodan za izgradnju mišića, nijacina koji je odličan za srce, cinka kji povećava imunitet, magnezijum koji jača kosti nego li šolja svežih pečuraka. Kuvajte ih na laganoj vatri, a one same ispuštaju dosta vode te vodite računa da ih ne prekuvate.

Spanać

Foto-ilustracija: Pixabay

Ovaj zeleniš je bogat hranljivim sastojcima, ali mnogo više kalcijuma i gvožđa apsorbujemo iz kuvanog spanaća. Ovi sastojci se oslobađaju kada je spanać izložen većim temperaturama. Kuvajte spanać na kratko u vreloj kipućoj vodi i onda ga prebacite u hladnu vodu.

Špargla

Istraživanje je pokazalo da kuvanjem ove namirnice povećavate nivo šest hranljivih sastojaka. Kuvanjem se povećava količina antioksidanata koji su neophodni za borbu protiv raka. Potopite celu u kipuću vodu i izvadite iz nje kada postane svetlo zelena. Dodajte malo limunovog soka i maslinovog ulja.

Paradajz

Foto-ilustracija. pixabay.com

Bilo da ga pečete, pržite ili kuvate, visoke temperature podižu nivo likopena koji se nalazi u paradajzu i smanjuje rizik od raka i bolesti srca. Zagrevanje paradajza 30 minuta na 190 stepeni povećava nivo apsorpcije likopena za 35 procenta. Iako se smanjuje količina vitamina C, količina antioksidanata koji se bore protiv različitih bolesti se povećava za 62 procenta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Ruši se lepotica u Krunskoj: Kraj ove vile svi su zastajali, posle požara ostala je devastirana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA