Izbacila je ulje iz ishrane i za samo 30 dana njenom telu se desila promena koju nije očekivala

 
 ≫ 
  • 5

Većina nas ne može da zamisli kuvanje bez ulja, ali bez njega hrana je zdravija i sa manje kalorija

Suncokretovo, maslinovo, pirinčano, kokosovo,… Na tržištu su nam dostupne različite vrste ulja koje se koriste u kuvanju ili spremanju salata. Ali, kakva je hrana bez njih i šta ona rade našem organizmu?

Mućkajte ulje u ustima i rešićete se ovih bolesti

Instruktorka i nutricionista Džulijana Hever rešila je da proba da sprema hranu bez ulja i proveri šta će da se desi njenom organizmu.

-Uvek sam verovala kako su kokosovo i maslinovo ulje veoma zdrava ulja i da su ona neizostavna kod zdrave ishrane. Jela sam ih skoro svakog dana uz svako jelo jer sam kuvala sa maslinovim uljem, kokosovo ulje sam mazala na tost, a ulje avokada sam koristila za spremanje humusa. Pre nekoliko meseci saznala sam da ona i nisu toliko zdrava jer nemaju nikakvu nutritivnu vrednost i sadrže mnogo kalorija, rekla je ona.

Foto: pixabay.com

Samo jedna kašičica ulja sadrži 120 kalorija, a kao posledicu konzumiranja telo ga skladišti i mi se gojimo. Ona je zato odlučila da u potpunosti izbaci ulje iz ishrane i koliko god da je bilo teško ona nije odustala.

-Mislila sam kako neću moći da ispržim povrće bez ulja, ali iznenadila sam se koliko namirnica ispušta svoje sokove ili vodu dok se kuva i peče, tako da nam ulje nije uopšte potrebno. Povrće se malo lepilo za tiganj, ali bih ja uvek dodala malo vode, objasnila je ona.

Pixabay.com

Nakon samo dva meseca ishrane bez ulja primetila je da joj se stomak smanjio i s vremenom promena je bila sve više vidljiva, piše net.hr.

Ovo ne znači da trebate da izbegavate sve masti u ishrani, jer ne treba zaboraviti na one zdrave masti kao što su one iz orašastih plodova. Treba samo pronaći adekvatnu zamenu u sirovim namirnicama jer ulja imaju samo prazne kalorije koje nam i nisu neophodne.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Konferencija za medije povodom filma "Volja sinovljeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nataša

    9. novembar 2017 | 11:57

    Ja kuvam u posuđu(da ne pravim besplatnu reklamu),koje samo podmažem uljem,ništa se ne gubi od nutritivne vrednosti,a meso zadrži svu masnoću i sastojke.Posuđe je od titanijuma i mnogo je skupo.Nije dobro to što se nestručne osobe bave nutricizmom,koje brane sve i zbunjuju narod.Sve masti i sva ulja nisu sva štetna.Takođe i naš želudac nije stvoren da vari hranu u sirovom stanju,jer prosto mi ne možemo da budemo preživari pa da jedemo sve u sirovom i neobrađenom stanju.

  • toba

    9. novembar 2017 | 14:10

    Laži, obmane, neznanje, prostakluk,... šta je ovde upitanju?

  • Nikola

    10. novembar 2017 | 10:36

    Zdrava su ulja od 10 evra pa na više, ova rafinisana što uzimamo su čista masnoća koja nema ništa zdravo u sebi. Posebno ukoliko se prži gubi sva nutritivna svojstva. Naši preci nisu ni koristili ulje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA