Čaj od ovog voća možete kupiti u svim prodavnicama za smešne pare, a ima više vitamina od limuna i pomorandže zajedno
Šipurak sadrži mnogo više vitamina C od limuna, paprike i pomorandže zajedno, a idealan je za pripremu čaja, pekmeza, sirupa, likera i sličnih đakonija.
7 razloga zbog kojih biste trebali da jedete semenke grožđa
8 JESENJIH namirnica koje mogu da se kupe na pijaci, a tope kilograme kao lude
Naučnici otkrili: JEFTIN VITAMIN dostupan u svakoj prodavnici može da UBIJE rak
Ono što nam je potrebno kako bismo sve ovo spremili jesu crveni sitni plodovi koji rastu u velikim grmovima na obodima šuma. Pored već pomenutog vitamina C, šipurak je bogat i vitaminima P, B12, B2, B1, K, A kao i karotenom koji podstiču prirodnu otpornost organizma i utiču na imunitet.
Koristi se za lečenje različitih oboljena, a redovnom upotrebom čaja obezbedićete svom organizmu neophodnu količinu vitamina C i time sprečiti jesenje i zimske prehlade i grip. Ovo je najjeftiniji i najbolji način da svoj organizam ojačate i učinite ga otpornim na prehladu unošenjem askorbinske kiseline. Odličan je i u skidanju povišene temperature.
Najteže je napraviti marmeladu i džem od šipurka jer je on iznutra pun semenki i bodljikavih dlačica. On može da pomogne u snižavanjuu krvnog pritiska, reguliše varenje zbog velike količine vlakana, a pektin vezuje otpadne materije u crevima. Direktno utiče na nivo holesterola, a punikalagini pogoduju zdravlju srca i krvnih sudova. Kako biste ojačali svoj imunitet stručnjaci preporučuju konzumiranje 2,5 decilitra sveže ceđenog soka od šipurka svakog dana. On je jak antioksidant, čak jači od crnog vina i zelenog čaja.
Odličan je u prevenciji Alchajmerove bolesti, piše klix.ba, raznih vrsta kancera, srčanih bolesti, artritisa i mnogih oboljenja koja najčešće pogađaju starije osobe. Plodove je najbolje brati nakon prvog mraza jer tada omekšaju i pogodni su za obradu. Birajte uvek krupne i zdrave plodove jer je njih mnogo lakše osušiti nakon berbe.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kiza
Sve je to ok samo sto sipak nije voce
Podelite komentar
mama
Sipak se pravi kao desert i sluzi u starackim domovima po zapadu sa kasikom slaga ili malo mlijeka dodaju, probala sam i super je ukus. Rade to zimi zbog imuniteta a zivu ga supa
Podelite komentar
mama
Sta onda sa mermeladom od sipka
Podelite komentar