SRBIJA IMA VOĆE KOJE LEČI: Evo za šta su ŠLJIVE zdrave i kako ih treba jesti
Iako se šljive najčešće koriste za džem, suše se ili se od njih peče rakija, najbolje su kada se jedu sveže jer imaju najjača antioksidativna svojstva među voćem.
Zašto uništavamo sopstveno zlato? Što je najgore, za 10 godina ćemo plakati zbog toga
Knedle sa šljivama po receptu naših baka
Izuzetno pogoduju zdravlju creva jer podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam.
Plavi plodovi bogati su vitaminima B1, B2, B6, E, zatim beta-karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A i mineralima. Ipak, najveća hranljiva vrednost šljive je u obilju dijetetskih vlakana koje sadrži.
Reč je o posebnoj vrsti ugljenih hidrata koje, za razliku od saharoze, glukoze, fruktoze, skroba i drugih šećera, ljudski organizam ne može da svari već ih resorbuje.
Zato vlakna ili balastne materije prolaze kroz želudac, tanko i debelo crevo u nepromenjenom obliku.
Njihov uticaj na zdravlje je višestruk i predstavljaju važan faktor u prevenciji bolesti, a naročito u snižavanju povišenog holesterola.
Nutricionisti zdravima preporučuju pet do šest šljiva, tri do četiri puta sedmično, a dijabetičarima znatno manje, zavisno od trenutnog nivoa šećera u krvi.
Pozitivan uticaj na zdravlje, naročito protiv zatvora, imaju suve šljive. Razlog je što se u njima nalazi koncentrovan sorbitol (vrsta šećera) i vlakna koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na sveže plodove.
Šljiva pripada porodici plavo-ljubičastog voća i povrća. Stručnjaci za ishranu kažu da namirnice ove boje sadrže jedinjenja koja smanjuju izlučivanje histamina, a čije povišene vrednosti mogu da uzrokuju nesanicu i poremećaj raspoloženja.
(Telegraf.rs)
Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Lina♡♤♢♧♡
Zao mi je ove godine nisu rodile👅
Podelite komentar
ccc
Pa sljivu ima i aljaska..
Podelite komentar