Zbog toga što ne jedu meso, vegetarijanci rizikuju da dobiju veoma opasnu bolest
Novija studija je utvrdila da je većina učesnika koji se pretežno hrane biljnom hranom, vegetarijanci i vegani, konzumirala više industrijski prerađene hrane i zaslađenih napitaka, i tako dovela sebe u rizik od dobijanja srčanog udara.
Evo zašto nije dobro biti vegetarijanac
Bili ste UBEĐENI da su POSNE, ali ove namirnice u sebi imaju ŽIVOTINJSKE sastojke
“Istraživanje o vegetarijanskoj i veganskoj ishrani ne prave razliku između različitog kvaliteta biljne hrane”, kaže dr Ambika Satija.
Određena biljna hrana, kao što su cela zrna, voće i povrće, povezana je s manjim rizikom od dobijanja dijabetes tipa II i kardiovaskularnih bolesti. Ali druga biljna hrana, posebno ako ne uključuje sezonsko povrće, povezana je s većim rizikom od dobijanja ovih bolesti.
![](https://xdn.tf.rs/2016/03/27/Ishrana005-830x0.jpg)
Nedavna istraživanja su pokazala da su ljudi koji su jeli zdravu biljnu hranu, a umereno uključili i životinjsku hranu, imali manje šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti, nego oni koji su jeli industrijski prerađenu biljnu hranu, a bili isključivo vegetarijanci ili vegani.
Ovo istraživanje je ohrabrujuće, jer ukazuje na to da ne treba izbaciti u potpunosti hranu životinjskog porekla da bi imali zdravije srca. Umereno izbegavanje životinjske hrane može smanjiti rizik od srčanih bolesti. A takav način ishrane će ljudi lakše prihvatiti nego ekstremne promene.
![](https://xdn.tf.rs/2015/07/24/celobrdo1-830x0.jpg)
Rezultati istraživanja nisu razlog da počnete neumereno da jedete crveno meso. Samo ukazuju da se oni koji jedu hranu životinjskog porekla moraju fokusirati na to da im ishrana bude zdrava, a unos mesa minimalan.
Zdravlje srca nije jedini razlog da redukujete unos mesa. Ovim ćete doprineti smanjenju emisije ugljen- dioksida i tako zaštititi planetu.
(Telegraf.rs)
Video: Konferencija za medije povodom prve ugradnje MitraClip uređaja u Srbiji
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.