Meksiko: Mnogo više od sombrera i tekile
Uprkos tome, ona je najpopularnije turističko mesto na svetu. Nekada je bila prvi izbor Amerikanaca i Kanađana, a danas postaje sve popularnija i turistima iz Evrope koji su zbog svega što Meksiko nudi spremni da izdrže dug let. Jer, od Beograda do Meksika ima čak 10.000 kilometara. Osim prelepih plaža, ova zemlja nudi mnogo više – brojne lokalitete koji su proglašeni za UNESCO-vu svetsku kulturnu baštinu poput istorijsogi centra Meksiko Sitija, Ksočimilka, gradova Gvanahuato, Puebla, Oaksaka, Morelia i Zakateka, arheoloških lokaliteta Teotiuakan, Monte Alban, Čičen Ica i Palenke, El Tahin i Uksmal, zatim manastira na padinama vulkana Popokatepetl… Kada, kako i zašto se uputiti u Meksiko, pitali smo stručnjaka za Centralnu i Južnu Ameriku, čoveka koji je skoro deceniju živeo u latinskoj Americi a danas organizuje turističke ture po toj oblasti. Alen Santrača, direktor Eco-explorera, prenosi nam utiske iz prve ruke.
Šta Vas privlači da se stalno vraćate latinskoj Americi?
Ljudi i način života su ono što me uvek privlačilo nekoj zemlji. U čitavoj Centralnoj i Južnoj Americi mentalitet je veoma sličan: tradicionalna gostoljubivost, opušten stav prema životu i na prvom mestu porodica. Tek nakon toga dolaze posao i sva užurbanost i pritisak oko postizanja ciljeva u određenom vremenskom roku. Potpuno drugačije od onog što karakteriše zapadnjački način življenja. Zato tamo imate utisak kao da je vreme stalo, da ide tako usporeno da ostavlja mnogo slobodnog vremena za uživanje, lične stvari i za život bez velikog stresa.
Nazivaju Vas stručnjakom za Centralnu i Južnu Ameriku, jer ste blizu deset godina tamo i živeli, prvo u Čileu, potom i Peruu. Kada uporedite sve te destinacije, koja je osnovna razlika?
U Čileu sam proveo sedam godina, a u Peruu još dve i po godine. Odlazak u Čile bio je trenutak odluke koji me je uveo u neverovatnu avanturu. Sa dva prijatelja, 300 dolara u džepu i bez znanja jedne reči španskog preselio sam se u tu zemlju i proveo tamo divnih 7 godina. Počeo sam radeći u jednom italo-francuskom restoranu, upoznavao sam ljude i savladavao jezik, da bi potom radio u turizmu i na kruzeru. Zahvaljujući tom brodu obišao sam predivne destinacije I prvi put se susreo sa Meksikom. Ipak, avantura me je odvela na drugu starnu, u Peru. Živeo sam u prašumskom peruanskom gradiću Puerto Maldonado, koji je i urbani i glavni grad regiona Madre de Dios, odakle se ide u nacionalne parkove, amazonska jezera plovidbom motornim čamcem, a koji se nalazi na tromeđi Perua, Brazila i Bolivije. Zovu ga glavnim gradom biodiverziteta u Peruu i gradom motora, kao i univerzitetskim gradom. Tu sam radio kao profesor na njihovom državnom Univerzitetu Madre de Dios čitave dve godine. Meksiko sam otkrio kasnije, zaljubio sam se u njega i stalno mu se vraćam. U osnovi, razlika među ovim zemljama nije tako velika. Najveća razlika je u klimi. U navikama ljudi između zemalja Latinske Amerike nema puno razlike. Sve ih karakteriše dobitna kombinacija opuštenosti i temperamenta, uživanja u čestim druženjima i okupljanjima porodice i prijatelja.
Nedavno ste se vratili iz Meksika, zašto je to zemlja koju treba posetiti?
Meksiko je izuzetno atraktivna zemlja, sa veoma bogatom istorijom, kulturom, gastronomijom, ali i najlepšim plažama na svetu i pogodnom klimom. Tradicija im je jako važna, pa običaji starih vremena i dan danas imaju velik uticaj na svakodnevnicu meksičkog naroda. Zato je u Meksiku sve šarenoliko i folklorno. Njemu privlače veoma gostoprimljiv narod i izuzetno lepi, mali, tradicionalni i kolonijalni gradovi, mnoštvo čuda prirode…. I najlepše plaže na svetu. Ta zemlja je i praznik za čula, jer nudi neverovatnu gastronomsku ponudu. Meksička kuhinja mešavina je uticaja kuhinje autohtonih Indijanaca sa ovog područja, ali i jela španskih konkvistadora i definitivno ih meša na najukusniji način. Temelji se na kukuruzu i mahunarkama, kao i prepoznatljivim čili papričicama. Zanimljivo je da u Meksiku koriste čak 20 različitih vrsta pasulja za svoje specijalitete. Burito, tacos i divni čuros, samo su neka od jela koja su meksičku kuhinju proslavila širom sveta. Po selima se priprema hrana po starim receptima, a ta jela često uključuju neke malo drugačije namirnice poput čegrtuša, skakavaca, iguane, mravljih jajašca i nekih insekata. Zanimljivo je da je meksička kuhinja 2010. godine proglašena Nematerijalnom kulturnom baštinom čovečanstva od strane UNESCO-a. U priči o ukusima Meksika ne sme se zaobići najpoznatije piće -tekila, koja je prvi put proizvedena u 16. veku. Danas preko 100 destilerija pravi 600 vrsta tekile, a ukupno je registrovano 2.000 proizvođača.
Koje su top 3 destinacije u Meksiku koje svako mora da poseti?
U Meksiku se može uživati tokom cele godine, ipak najbolje je izbegavati je u period od jula do septembra, jer tada postoji mogućnost elementarnih nepogoda kao što su uragani i cikloni. To je zemlja u koj svako može pronaći nešto za sebe. Flora i fauna Meksika su bogate i raznovrsne. Možete obići divlji Meksiko tako što ćete ići na planinarenje, splavarenje, pešačiti do Oaksaka visokih šuma ili roniti koralnim grebenima Jukatana. Tokom jedne ture obilazimo 8 saveznih država, krenuvši od Meksiko Sitija, pa sve do oblasti Kankuna. Prelazimo oko 3000 kilometara što nije malo, ali vredi. Kao najatraktivnije destinacije preporučio bih Meksiko city, San Cristobal de Las Casas i oblast Kankuna, iako najviše poseta imaju Chichen Itza, Teotihuacan i Tulum. Destinacije koje su otkrovenje za naše putnike su Palenque i Puebla. Što se tiče "kupališnog“ dela putovanja, mesto za svaku preporuku je Isla Mujeres.
Primetili smo na fotografijama kesice Doncafé 3 sec 2 1 black kafe i termos. Оtkud to, kakva je kafa u Meksiku kada ste nosili svoju iz Srbije?
Južnoamerikanci piju kafu i tu naviku su stekli u poslednje vreme. Ona je sve izraženija, što se vidi po sve većem broju kafića i različitih brendova kafe, u svakom mestu, pa i najmanjem. U Meksiku se kafa proizvodi i kažu da su peti po proizvodnji kafe, a prvi po proizvodnji organske kafe. Ona se uzgaja u više regiona i saveznih država. Spomenuo bih samo prašumsku oblast Chiapas, mesto koje je prepuno Majanskih lokaliteta, sa vlažnom klimom i bogatom vegetacijom. Tu se proizvodi odlična organska kafa. Iako sam po prirodi avanturista, sa kafom sam tradicionalista I najviše volim našu domaću. Od kako se na tržištu pojavila Doncafé 3 sec 2 1 black nosim je na svako putovanje u uživam u ukusu 100% turske kafe gde god da sam. Odgovara mi što se sprema brzo i lako, a primetio sam da su te kesice bile pravo osveženje i za ostale naše putnike u ovoj turi.
Kada biste sada birali, u kojoj bi zemlji Južne Amerike najviše voleli da živite?
Ovo je teško, kompleksno pitanje… ali, kada bih birao, to bi bila kombinacija gradova kao što je Rio u Brazilu, San Cristobal de Las Casas u Meksiku i Valparaisa sa Vinjom del Mar u Čileu. Možda bi ipak „pobedila“ meksička topla klima i opuštenost, jer u svakom od ovih gradova se može pronaći i otvorenost i gostoljubivost stanovnika. Izdvojio bih i život u obalskom delu centralnog Čilea, koje mi je ostalo u veoma lepom sećanju. Život u Latinskoj Americi je zaista nešto posebno.
Pogledajte još fotografija:
(Telegraf.rs/PR)
Video: Selaković na otvaranju 5. Rusko-srpskog kulturnog foruma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
momci
Prelepa zemlja, ljubazni ljudi, prelepa klima uvek ću ići u tako lepu zemlju...viva la Mexico👍🥰
Podelite komentar
Djak
Bio sam u aprilu prosle godine prvi put. Sad se vracam opet....ali na zapadnu stranu Baja California Sur.....jeste drugacije od svega sto sam video a ujedno podseca na Srbiju...haha...lokalci su veoma gostoljubivi, hrana je lepa i jeftina za zapadne standarde ali slicna po ceni u Srbiji, more je cisto, plaze fantasticne....priroda netaknuta....preporucujem.
Podelite komentar