Krajnje bizarna pravila koja morate da poštujete dok jedete u stranoj zemlji

 ≫ 
  • 1

Da li ste znali da su neki načini na koje mi jedemo i koji dopiru iz naše tradicije u nekim zemljama nedopustivi ili mogu biti tretirani kao nepoštovanje prema domaćinu? Mi obično posipamo hranu solju i biberom, i to nam je potpuno normalno, ali u nekim zemljama se to tretira kao prekršaj. Ovde su neke stvari koje bi trebalo da preskočite kada nameravate da ručate negde u inostranstvu.

10 stvari iz frižidera koje mogu da vam uklone bore i obrišu godine sa lica

8 neočekivanih pravila koja morate da poštujete dok jedete u stranoj zemlji:

1. Pola šolje čaja je znak dobrodošlice za goste u Dubaiju i Kazahstanu

U Dubaiju i Kazahstanu se čaj sipa do pola šolje (ili manje od toga), to se radi zbog toga da se gosti ne bi osećali kao da domaćini jedva čekaju da odu. Sipanjem pola šolje, domaćin vam stavlja do znanja da želi da produžite razgovor. Ako dobijete punu šolju čaja, dobili ste znak da je vreme da krenete kući.

U Dubaiju i Kazahstanu se čaj sipa do pola šolje Foto: Pixabay.com

2. Čist čajnik je čajnik bez duše u Kini

U Kini ljudi ne peru čajnike deterdžentom, već ih peru sa vodom ili posebnim peskom. Dobijene naslage unutar čajnika se smatraju se čajevom dušom, zbog čega je zabranjeno "ubijati" je različitim hemikalijama.

Dobijene naslage unutar čajnika se smatraju se čajevom dušom Foto: Pixabay.com

3. U Italiji je uvredljivo tražiti još sira

Mi ne možemo da zamislimo picu ili testeninu bez dosta sira. Iako Italijani vole ovaj proizvod, bolje je da im ne tražite dodatni sir. Tako možete da uvredite kuvara, jer to znači da vam se ne sviđa jelo koje je pripremio i da želite da ga promenite.

Iako Italijani vole ovaj proizvod, bolje je da im ne tražite dodatni sir Foto: Pixabay.com

4. Ne tražite so i biber u Portugalu ili Egiptu

Ako tražite so ili biber u Egiptu ili Portugalu, možete naneti štetu ljudima. Stvar je u tome, što je to poruka osobi koja kuva jelo, a znači da jelo koje su pripremili nije dovoljno ukusno i da je potrebno da vi "završite" njihov posao.

Ako tražite so ili biber u Egiptu ili Portugalu, možete naneti štetu ljudima Foto: Pixabay.com

5. Ne koristite viljuške na Tajlandu

Viljuške su uobičajen deo našeg ručka, ali na Tajlandu, upotreba viljuške se smatra lošom navikom. Imate dozvolu da gurnete hranu na kašiku pomoću viljuške, ali ne i da je stavljate u usta uz pomoć viljuške.

Na Tajlandu se upotreba viljuške smatra lošom navikom Foto: Pixabay.com

6. U Kini ne smete pojesti svu hranu koju imate u tanjiru

Ako vam se sviđa jelo, morate ostaviti malo hrane u tanjiru da biste pokazali kuvaru da je jelo zaista ukusno. U Kini je nepristojno pojesti sve iz tanjira. Prazni tanjiri pokazuju da domaćin nije poslužio dovoljno hrane i da su gosti i dalje gladni. Dakle, ako želite da pohvalite kuvara ili domaćina, preporučujemo vam da ostavite malo hrane na tanjiru bez obzira koliko je ukusna.

U Kini je nepristojno pojesti sve iz tanjira Foto: Pixabay.com

7. Čaj u pet Velikoj Britaniji

Skoro svi znaju da u Velikoj Britaniji postoji tradicija po kojoj se čaj pije u 17 sati. Ali, mali broj ljudi zna kako Britanci piju čaj. Prvo, obično dodaju mleko. Drugo, više vole čaj kada je hladan, a ne vrući. Treće, mešanje šolje čaja se radi nežno i mora biti u centru šolje.

Skoro svi znaju da u Velikoj Britaniji postoji tradicija po kojoj se čaj pije u 17 sati Foto: Pixabay.com

8. Pažljivo sa štapićima u Japanu

U Japanu se ne preporučuje da stavljate svoje štapiće vertikalno. Prema tradiciji, ljudi stavljaju štapiće vertikalno samo tokom sahrana. U restoranu ovaj potez može uvrediti vlasnika. To je razlog zašto vam nije dozvoljeno da dodajete hranu pomoću štapića. Na sahranama se štapići koriste za pokretanje kostiju tokom kremacije.

U Japanu se ne preporučuje da stavljate svoje štapiće vertikalno Foto: Pixabay.com

VIDEO: U Helsinkiju se jedu Tramp i Putin 

(Telegraf.rs / Izvor: brightside.me)

Video: Ogromne gužve na granici sa Hrvatskom: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorgeous

    19. septembar 2018 | 16:46

    Pa i kuvari koji spremaju hranu strancima znaju da ljudi sa različitih podneblja imaju različite navike i ukuse pa ne treba tako lako da se vređaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA