Ladno, al' standard: Helsinki je možda najbolji simbol EU u kojoj (ne) želite da živite (FOTO)

 
 ≫ 
  • 4

Glavni grad Finske idealno je mesto za rad, ali ne i za izlaske i tradicionalno srpsko "blejanje"

Najpoznatija građevina u glavnom gradu Finske je protestantska Helsinška katedrala. Foto: Srđan Staletović

Welcome to Hel. Ogroman natpis na aerodromu u Helsinkiju koji dočekuje turiste i putnike namernike igra je reči koja ukazuje na to da ste upravo sleteli u Pakao. A glavni i najveći grad Finske sve je, samo ne to. Kao što se ni Pakao na engleskom ne piše poput skraćenice za Helsinki, sa jednim "l", već sa dva.

"Dobrodošli u Pakao". Foto: Dejan Vukelić

Ekipa novinara iz Srbije boravila je nekoliko dana u Helsinkiju u sklopu projekta "Medijske posete EU", koji organizuju Delegacija EU u Srbiji i British Council. Čim smo sleteli na helsinška 4 stepena Celzijusa, sa beogradskih 20 i kusur i istanbulskih 30 (let preko Istanbula, ne postoji direktna linija Beograd - Helsinki), shvatili smo da nismo u Paklu.

Ni po temperaturi, ni po uređenosti i sređenosti svega na šta vam pogled padne dok ste u "ćerki Baltika", kako Finci vole da zovu svoj glavni grad.

Prag ima jednu od najlepših biblioteka na svetu: Svako ko uđe u nju, ostane bez reči (FOTO) (VIDEO)

Ipak, prosečnom Srbinu neće biti lako da se snađe u Helsinkiju. Za početak, reporter Telegrafa je nekoliko puta sam sebe opsovao jer je, naivno verujući da je kraj aprila isti svuda u Evropi, odlučio da iz Beograda ne ponese davno odložene kapu, šal i rukavice.

U večernjim satima radnim danima ulice su gotovo prazne. Foto: Srđan Staletović

Na tu grešku podsećao ga je i hladan baltički vetar tokom desetominutne šetnje od hotela u Helsinškoj luci do centra grada.

Posle 20 sati teško ćete i u samom centru naći restoran koji nije zatvorio kuhinju, pa možete samo da popijete piće. Na primer, odlično domaće pivo koje košta - 8 evra (oko 950 dinara). Kada i nađete restoran koji još služi hranu, pristojan obrok nećete pojesti za manje od 15 evra (oko 1.800 dinara).

Helsinki je poznat po brojnim i zanimljivim uličnim skulpturama. Foto: Srđan Staletović

Možda za Fince, čije su plate pet do deset puta veće od srpskih (učiteljica u osnovnoj školi zarađuje oko 2.500 evra), to i nije šok, ali za 11 gladnih Srba je bio, što je konobarica primetila na našim licima kada nam je donela račun.

U Helsinkiju ćete teško videti da za stolom u restoranu sedi više od dvoje ljudi, a i oni će najverovatnije platiti svako svoj račun. To simbolično pokazuje koliko se u protestantskoj Finskoj cene individualizam i praktičnost, kojem se deca uče od osnovne škole (o školstvu u Finskoj, koje važi za najbolje na svetu, Telegraf će pisati narednih dana).

Jedan malo drugačiji "turistički" vodič: 10 stvari zbog kojih morate da posetite Maltu što pre (FOTO)

U Helsinkiju sve fukcioniše. Ulice su besprekorno čiste. Kante za otpatke ne možete videti baš na svakom ćošku, ali možete Fince koji omot čokoladice posle konzumacije uredno spakuju u džep ili u torbu, jer im je nezamislivo da ga bace na ulicu.

Fontana na centralnom gradskom trgu. Foto: Srđan Staletović

U helsinškom "krugu dvojke" parkinga ima koliko vam volja, možda zato što sat parkiranja košta 4 evra (oko 470 dinara), a poluprazni vozovi metroa i autobusi i tramvaji tačni su u sekund i izgledaju kao da su upravo izašli ispod čekića.

Ipak, posle 17 sati grad je prazan. Finci su vredan, radan i ljubazan narod koji, po svemu sudeći, ne voli da "bleji" posle posla. Radije će obući trenerku, obuti patike i džogirati. Ljude svih uzrasta koji protrčavaju mimo vas možete videti u bilo koje doba dana.

Panoramski točak i Helsinška luka. Foto: Srđan Staletović

Fincima niko ne može osporiti da su fit i lepi, ali na jednostavan, nenapadan i pristojan način. Na ulicama nećete lako uočiti silikonske delove tela, prenapumpane mišiće i groteskne tetovaže.

Reporter Telegrafa napustio je Helsinki sa mišlju da bi voleo da radi i zarađuje u tom gradu, a da se onda svakog popodneva teleportuje u neku od osunčanih bašti beogradskih kafića i u većem društvu na prolećnih dvadesetak stepeni popije pivo. Od evro i po, naravno.

(Dejan Vukelić - dejan.vukelic@telegraf.rs)

Video: Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hel-l

    8. maj 2018 | 19:45

    Radio sam u hotelu gde je boravila grupa od 15tak finaca. Bezobrazan, samoziv narod. Nekultura samo tako. Koleginice su seksualno maltretirali a jedan je cak uskocio kod nas iza recepcije i maltretirao koleginicu koja je tad bila u smeni. Do kraja boravka nijedna vise nije htela da radi sama i jedva smo cekalu da odu. To nismo doziveli ni od jedne druge grupe. A da ne pricam koliko piju. Mi srbi smo mala deca pored njih.

  • ljubica

    11. maj 2018 | 20:21

    bas je dosadno biti fin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA