Posetili smo najstariji vašar u Nemačkoj: Tamo smo se uverili da Deda Mraz zaista postoji! (FOTO)

  • 0

Barokni grad na Elbi već vekovima neguje tradiciju održavanja Božićnog vašara koji ne samo izgledom, nego i mirisom privlači turiste širom sveta.

Luksuzni hotel od leda koji oduzima dah: Spava se u sobama na minus 5, a vožnje hodnicima su ludačke (FOTO) (VIDEO)

U starom delu grada vrata najstarijeg vašara u Nemačkoj uvešće vas u bajkovite prizore na svakom koraku. Više od dve stotine drvenih kućica sa širokom asortimanom proizvoda, najviše jela i pića postavljeni su u samom srcu Drezdena. Nezaobilazan deo gastronomske ponude na velikoj pijaci su svakako kobasice (wurst), svinjsko pečenje, brezel –nalik našem đevreku, testo od sira (kasespatzle), razne vrste hlebova sa još bogatijom ponudom sireva.

Foto: Telegraf

Zašto Nemci ne vole da jedu kod kuće, uverili smo se upravo na vašaru koji će vam sigurno ostati u sećanju zbog mirisa kojima je teško odoleti. Prosečan Nemac u svom jelovniku nekoliko puta nedeljno na tanjiru ima pečenu ili kuvanu kobasicu. Andi Wolf, jedan od prodavaca i prozvođača saksonskih kobasica na vašaru, kaže za Telegraf da se u Nemačkoj proizvodi preko 1.000 vrsta kobasica. Na njegovom štandu naišli smo na neobične Božićne kobasice.

Foto: Telegraf

-Kobasica je naš brend, bavimo se proizvodnjom i prodajom kobasica. Trenutno ovde imamo oko 20-ak vrsta, kobasice sa crnim pivom, lukom, čilijem, začinskim biljem, biberom i sirom. Neobičnog ukusa su i ove sa crnim vinom, strancima su po malo neobične, ali mi ih volimo-kaže nam Andi pokazujući kobasice neobičnog pakovanja i još neobičnijeg ukusa.

Foto: Telegraf

Kobasice koje se obično služe uz kuvano vino (gluhwein) koje se služi toplo sa mešavinom začina najpopularnije je piće tokom božićnih praznika i u ovom delu godine. Cena kobasica i toplog napitka na vašarima se može kupiti za 3 evra, dok je za čašu vina potrebno izdvojiti od 2, 5 do 3 evra.

Striezelmarkt sem bogate gatronomske ponude oduševiće vas tradicionalnim rukotvorinama, predmetima od drveta, porcelana, minijaturnim figuricama od stakla, heklanim, vezenim i štrikanim predmetima. Redizajnirani predmeti , kostimi , autentični štandovi i pozorišne predstave pod otvorenim nebom vratiće vas u vreme pre nekoliko vekova kada je pijaca bila glavno stecište ljudi koji su razmenjivali i prodavali robu.

Foto: Telegraf

Božićni vašar – Striezelmarkt naziv je dobio po tradicoanalnom kolaču-striezel. U pitanju je vekna slatkog hleba ili kako Nemci kažu- hleb Hrista koji se posipa velikom količinom šećera i daruje svim poseticima. Tradicionalni štolen prvobitno se pravio od suvih grožđica , oraha i cimeta dok se danas mesi sa mnoštvom ukusa- badema,marcipana, lešnika, najpoznatija je štrudla sa makom i kandiranim voćem.

Foto: Telegraf

Kolač štolen pravi se mesecima pre Božića, obično se čuva u drvenim ili metalnim kutijama. Na vašaru smo mogli da vidimo i male pekare u kojima su iskusni majstori ovog kolača sa najmlađima pravili poslastice, pa su sem štolena na trpezi bili biskviti, kiflice,zvezdice , razni suvi pečeni kolači koji se obično prave od marcipana sa šećerom u prahu.

Foto: Telegraf

Istorija kaže da je štolen bio omiljeni kolač saksonskih vladara i da je ime Striezelmarkt dobijeno još u 16. veku kada su meštani Drezdena veliki božićni kolač težak više desetina kilograma poklonili svome vladaru. Od tada do danas običaj je da se na pijaci uoči Božića iznosi štolen težak i po nekoliko stotina kilograma koji se potom deli građanima.

Vašar je prvobitno bio jednodnevno tržište gde su meštani mogli da biraju svoje božićno pečenje i poslastice,a privililegija otvaranja tržišta izdata je davne 1434. godine od strane saksonskog kralja Fridriha, kasnije je pijaci pridodata roba, predmeti i detalji koji ovu pijacu čine jedinstvenom na svetu.

Foto: Telegraf

Najveći vašar u Drezdenu održava se na nekoliko lokacija, pa ga možete posetiti u starom delu grada (Altmarktu), na terasi Bruhl i delu pored Bogorodične crkve (Frauenkirche). Tradicionalno božićno tržište jedno od najlepših na svetu sa mnoštvom proizvoda, nemačkih specijaliteta pravi je bajkoviti prizor i doživljaj u kom se ogleda istorija, kultura i običaji saksonskog naroda.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA