"Tražimo najukusniji praznični recept!" konkurs: Snežana Knežević - Slani kuglof Zlatiborac (FOTO)
Pokaži svoje kulinarsko umeće, koje će te s Zlatiborcem odvesti na Zlatibor!
Sastojci:
- 2 komada većih jaja
- 50 g prazi luka (samo zeleni deo - na kockice)
- 50 g bebi krastavčića (na četvrtine)
- 1 crvena barena paprika (na kockice)
- 100 g belog sira u kocki (krupnije izmrvljen)
- 100 g kačkavalja (na kockice)
- 100 g svinjske pečenice Zlatiborac (na kockice)
- 1 puna kašika kisele pavlake
- 1 kašika suvog vlašca
- 50 g mariniranih šampinjona (na listiće)
- soli po ukusu
- 2 kesice praška za pecivo
- 2 šoljice mekog pšeničnog brašna (1,5 dl)
- 1 šoljica belog integralnog kukuruznog brašna
- 3 dl jogurta
- 1,5 dl maslinovog ulja
I još je potrebno:
- 7-8 listova svinjske pečenice Zlatiborac
- 150-200 g Zlatiborac dimljena slanina u zaštitnoj atmosferi
- svež peršunov list za ukrašavanje
Priprema:
Pripremite sve namirnice kako je navedeno u sastavu recepta.
U silikonski kalup za kuglof stavite na dno listove svinjske pečenice Zlatiborac. Zatim obložite kalup u krug listovima Zlatiborac dimljene slanine u zaštitnoj atmosferi tako što će te listove stavljati da se naslanjaju i na sredinu i na krajeve kalupa. Ovako pripremljen kalup ostavite sa strane.
U dublju činiju stavite prazi luk, bebi krastavčiće, papriku, beli sir, kačkavalj, svinjsku pečenicu Zlatiborac, marinirane šampinjone, kiselu pavlaku, suvi vlašac i jaja.
Sve promešajte i sada dodajte oba brašna, so i prašak za pecivo. Ponovo sve promešajte.
Ulijte jogurt i maslinovo ulje. Sjedinite sve u gusto testo.
Kalup za kuglof stavite na plitki pleh od rerne, da bi bilo stabilnije, i sada lagano kašikom ubacujte testo u kalup za kuglof koji ste obložili svinjskom pečenicom Zlatiborac i Zlatiborac dimljenom slaninom u zaštitnoj atmosferi.
Napunite kalup ali neka vam krajevi dimljene slanine Zlatiborac malo vire iznad testa.
Dok pripremate testo uključite rernu na 200 C stepeni sa ventilatorom, da se zagreje.
Kada kuglof stavite u rernu smanjite temperaturu na 160 C stepeni i pecite oko 60 minuta.
Za svaki slučaj proverite da li je pečen uz pomoć dužeg štapića koji treba da ostane suv kada ga izvadite iz testa.
Izvadite kuglof iz rerne i ostavite desetak minuta da se prohladi.
Kuglof okrenite uz pomoć tanjira na kojem će te servirati. Stavite tanjir preko i preokrenite.
Lagano skinite silikonski kalup.
Slani kuglof ukrasite krupno iseckanim peršunom. Ostavite da se dobro prohladi. Seći slani kuglof Zlatiborac na parčiće željene veličine i poslužite kao toplo predjelo.
Uživajte, prijatno!
Praznična euforija je uveliko počela. Glavni sastojak svakog praznika je lepa trpeza sa ukusnim đakonijama. Tim povodom Zlatiborac i Telegraf te pozivaju da i ti učestvuješ u nagradnom konkursu pod nazivom “Tražimo najukusniji praznični recept!” i podeliš sa nama svoju kulinarsku tajnu. Najvrednije i najvičnije od vas ćemo obradovati putovanjem na Zlatibor i pokloniti im omiljene proizvode.
Pokaži svoje kulinarsko umeće, koje će te s Zlatiborcem odvesti na Zlatibor!
Pošalji nam fotografiju, recept sa Zlatiborac proizvodom i komentar zašto je baš tvoj recept zaslužio titulu najboljeg jela za prazničnu trpezu na mejl: posaljirecept@telegraf.rs a mi ćemo ih objaviti na našem portalu. Najkreativniji recept i komentar po oceni našeg žirija osvajaju vikend na Zlatiboru za dve osobe a dva drugoplasirana ukusan paket Zlatiborac proizvoda.
Konkurs je otvoren do 15.01.2019. do 23:59. a pobednike ćemo proglasiti 21.01.2019.
(Telegraf.rs)
Video: Ne znam ko je ubio Đinđića, ali znam ko sigurno nije: Veruović iskreno o atentatu i seriji "Sablja"
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.