Kako odabir obuće utiče na bebino stopalo?

 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Kada je u pitanju rast dece, mnoge stvari su od ključne važnosti, a jedna od njih je svakako pravilan razvoj stopala

Bebine noge prolaze kroz brojne promene tokom prvih godina života, pa je ključno odabrati obuću koja će pružiti dovoljno podrške, udobnosti i sigurnosti prilikom hoda.

Kako pogrešan odabir obuće može imati veliki uticaj na razvoj stopala, najbolje bi bilo da obratite pažnju na sve bitne aspekte kako biste napravili najbolji mogući izbor.

Zašto je važno odabrati pravu obuću za bebe?

Odabir prave obuće za bebu je nešto što bi trebalo da bude na vrhu liste prioriteta svakog roditelja, jer pravilna obuća igra značajnu ulogu u razvoju stopala.

Važno je odabrati pravu obuću iz više razloga:

  • Bebina stopala ubrzano rastu i razvijaju se do treće godine. U tom periodu stopalo raste prilično velikom brzinom i potrebno je osigurati pravilan razvoj i stabilnost pri hodu. Nepravilna obuća može ometati pravilan razvoj stopala i dovesti do deformacija i problema u kasnijem životu.
  • Kako bebe ne mogu same reći da im obuća ne odgovara ili da ih nešto žulja, roditelji moraju biti pažljivi pri odabiru.
  • Obuća koja nije prilagođena veličini stopala može dovesti do neprijatnosti, bolova i mogućih povreda, što može uticati na kretanje i aktivnost bebe.
  • Materijal od kog su napravljene patike za decu ima veliki uticaj, pa je poželjno izabrati prirodne materijale koji omogućavaju stopalu da diše i sprečavaju prekomerno znojenje.
  • Pravilno odabrana obuća može pomoći u razvoju ravnoteže i pravilnog držanja tela, što može biti ključno za njihov dalji rast i razvoj.

Razvoj stopala kod beba i kakav uticaj ima obuća?

Kod novorođenčadi, stopalo je delimično okrenuto prema spolja. Dok dete ne stoji i ne hoda, do prve godine, unutrašnji svod sa tabanske strane nije vidljiv. A čim dete prohoda, stopalo se formira.

U početnim danima hoda, zbog održavanja ravnoteže, dete se uglavnom kreće sa raširenim nogama i blagim osloncem na unutrašnjoj strani stopala. Kako dete postaje sigurnije i stabilnije tokom hodanja, stopalo se postavlja u pravilniji položaj.

Od druge godine, unutrašnji svod je vidljiv i pri stajanju, a peta je u neutralnom položaju i direktno se nastavlja na kosti potkolenice. Prilikom stajanja, deca težinu raspoređuju jednako po celoj površini dodira stopala i poda.

Obuća može imati značajan uticaj na razvoj stopala, posebno u periodu razvoja deteta. Kod male dece, obuća treba da bude prilagođena njihovom uzrastu, veličini stopala i razvoju stopala. Obuća bi trebalo da bude udobna, fleksibilna i da obezbedi dobru podršku stopalu. Preuska ili preširoka obuća može ograničiti prirodan razvoj stopala i izazvati deformitete.

Kako neadekvatna obuća utiče na razvoj stopala

Nepravilno odabrana obuća može dovesti do brojnih problema, uključujući deformacije stopala, nepravilno držanje tela, bolove u stopalima i nogama, pa čak i dugotrajne probleme sa kičmom.

Evo nekoliko načina na koje obuća može uticati na razvoj dečijeg stopala:

  • Veličina obuće: Preuska obuća može dovesti do deformacije stopala, loše cirkulacije i urastanja noktiju. Dok prevelika obuća može dovesti do padova i uganuća.
  • Oblik obuće: Može imati veliki uticaj na formiranje oblika stopala. Preuska obuća može previše stisnuti stopalo, a veoma je bitno da stopalo ima dovoljno mesta, da su prsti opruženi i da je dete stabilno dok hoda u njima.
  • Materijali: Previše tvrda obuća može ograničiti kretanje stopala, dok premekani materijali ne pružaju dovoljno podrške.
  • Đonovi: Obuća sa predebelim đonom može dodatno otežati hodanje, a kako je bitno da prvi koraci dece budu stabilni, obratite pažnju na ove stvari prilikom odabira.

Takođe je važno redovno proveravati veličinu obuće i menjati je kada deca prerastu postojeću, a treba obratiti pažnju da se obuća lako skida i obuva.

Širok asortiman obuće koja ispunjava sve kriterijume možete pronaći u Aksa prodavnicama. Patike su izrađene od kvalitetnih materijala i pružaju potrebnu podršku za pravilan razvoj stopala vašeg deteta.

Kako odabrati pravu veličinu obuće za bebe

Ukoliko niste sigurni koju veličinu obuće bi trebalo da odaberete za svoje dete, evo nekoliko praktičnih saveta:

  • Bebi kupite cipele tek kada potpuno prohoda, do tada je najbolje da hoda bosa ili u neklizajućim čarapama.
  • Izmerite stopalo - pre kupovine nove obuće, trebalo bi da izmerite stopalo deteta. Tokom merenja, dete bi trebalo da stoji na ravnoj površini, a proveravanje veličine stopala bi trebalo da se obavlja jedanput mesečno.
  • Proverite dužinu i širinu - nakon što ste izmerili stopalo, trebalo bi da proverite dužinu i širinu. Da biste proverili dužinu, stavite dete na ravnu površinu i stavite cipelu na stopalo. Trebalo bi da postoji dovoljno prostora između prstiju i okvira cipele. Da biste proverili širinu, proverite da li se prsti mogu slobodno mrdati unutar cipele.
  • Procenite potporu - dobra obuća bi trebalo da pruža snažnu podršku stopalu. Cipele bi trebalo da imaju čvrst đon i da drže stopalo na mestu, bez previše kretanja.

Koje materijale i karakteristike treba tražiti pri kupovini

Kada kupujete obuću za bebe, važno je obratiti pažnju na sve karakteristike kako bi se osigurala udobnost i sigurnost bebe tokom kretanja. Bebine noge su u razvoju i važno je izabrati obuću koja pruža dobru podršku, ali je istovremeno mekana i prijatna za kožu.

Trebalo bi da obratite pažnju na ovih par stvari:

  • Materijal - odaberite cipele napravljene od prirodnih materijala koji su prijatni kako bi se izbeglo znojenje stopala.
  • Stabilizaciju - skočni zglob treba da bude dobro stabilizovan.
  • Oblik pete - trebalo da bude lagano podignuta, kako bi se smanjio pritisak, i da ima dobru trakciju, kako bi se sprečio klizanje stopala.
  • Savitljivosti đona - kako bi se obuća dovoljno savijala prilikom koračanja, trebao bi biti u isto vreme dovoljno čvrst i dovoljno fleksibilan.
  • Vezivanje - birajte obuću koja se pertla ili poseduje čičak, kako bi obuća bila dovoljno dobro stegnuta i kako stopalo ne bi šetalo po cipelama.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA