Dolaskom hladnijih meseci, stiže i vreme praznika, porodičnih okupljanja i tradicionalnih ručkova i večera. Svako ko je ikada pripremao obrok za veći broj ljudi, zna da je potrebna dobra organizacija, temeljan plan nabavke i priprema. Međutim, retko ko počinje mesecima unapred da sprema večeru za Božić.
Kejt Hol (35) iz Engleske, koja živi sa svojim suprugom Metom (38) i njihovom decom Eli (5) i Džošom (2), otkrila je da Božić ove godine planira da dočeka bez stresa i da je zbog toga već pripremila večeru.
- Pečurke sam već pripremila sredinom septembra - otkrila je Kejt.
- Blanširala sam ih i ohladila, stavila u kesicu i u zamrzivač. Organizovala sam večeru za celu porodicu. Zamrzla sam hranu tri meseca ranije. Nisam baš dobra u organizaciji, zato sam postala opsednuta zamrzavanjem hrane.
Sa ovom praksom je počela kada je otišla na porodiljsko odsustvo, zbog ograničenih primanja.
- Počela sam ranije da pripremam večeru za Božić prvi put prošle godine. Isekla sam krompir, šargarepu, pripremila boraniju i karfiol. Met je u početku bio skeptičan, ali mi je pomogao sa seckanjem, jer sam mu obećala da će za Božić odmarati - iskrena je ova žena.
- Kupila sam i zamrznutu i već pripremljenu ćuretinu. Na Božićno jutro samo sa stavila tepsiju u rernu. Hrana je bila ukusna isto kao da je tog trenutka pripremana. Zato sam ovde godine još ranije odlučila da uradim isto - ispričala je ona.
Ove godine za Božić će sa ovom porodicom biti i njihovi roditelji.
- Trebalo mi je oko tri sata za pripremu, što sam rasporedila u dva dana. Povrće uvek blanširam kako bi zadržalo boju. Sve stavljam u kesice za zamrzavanje koja ima etiketu i datum - objašnjava Kejt.
Dodala je da jedino ne zamrzava majonez i salatu.
- Neki moji prijatelji misle da je to grozno, ali kada ste zauzeta mama, štedi vam mnogo vremena. Hranu odmrznem na vreme za ručak i savršenog je ukusa - kaže Kejt.
- Zamrzavam čak i jaja kojima ističe rok upotrebe. Samo ih razbijem, stavim u kesice sa zatvaranjem i položim u zamrzivač kako bih imala više mesta - objasnila je ova mama.
Ona savete deli na Instagramu, gde je prati više od 22.000 ljudi. Kejt kaže da je zamrzavanje hrane sigurno, jer se tako zaustavlja širenje bakterija i dodaje da sve dok sledite smernice o sigurnosti hrane i roku upotrebe, nema razloga za brigu.
- Od kako sam počela sa ovom praksom, uštedim oko 60 evra nedeljno, ali od toga mi je važnije da bacanje hrane svedem na minimum. A kada dođe Božić, dok se svi drugi znoje u kuhinji, ja ću sedeti sa čašom proseka u ruci i uživati - zaključila je ona.
Video: Pravoslavni Božić slave Betmen i Forest Gamp, ali i ove holivudske zvezde
(Telegraf.rs)
Video: Potresne scene iz Zagreba, stotine sveća, molitve građana i neverica
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Тодорић
Здрава храна...дивна прошлогодишња здрава храна.Добро за децу, посебно печурке...Ко зна шта ћемо следеће читати као нпр отровала породицу и слично
Podelite komentar
Iva
Pa moze se nesto zamrznuti .Ja pred slavu ,rodjendane zamrznem odredjene namirnice Sarme uvijem i zamrznem ,torte takodje ,neka testa (slane torte testo) ...
Podelite komentar