Ako se na licu vaše bebe pojavi osip, nemojte paničiti - evo šta treba da uradite

 
 ≫ 
  • 0

Evo šta treba da znate o osipu koji se javlja kada bebi rastu zubi

Beba Foto: pixabay.com

Bebe kojima rastu zubići ili koje su tek prohodale, obično dosta balave, a prateća pojava često ume da bude i osip po licu.

Ovaj osip ume da zadaje dosta problema, i svaka mama će poželeti da ga spreči, ako je moguće, ili da učini da što pre nestane kako bebama ne bi stvarao neprijatnost.

Ovo su stvari koje treba imati na umu.

O kakvom se osipu radi?

Kad bebama rastu zubi, one veoma mnogo balave.

- Te bale sadrže komadiće hrane, zajedno sa enzimima za varenje u samoj pljuvački koji deluju nadražujuće na kožu i izazivaju osip - objašnjava pedijatar Kendis Džons.

Beba, ekcem, problematicna koza, osip, alergija Foto: Profimedia

U kojim godinama se javlja?

Ovaj osip obično se javlja kod beba i mališana između šest i 24 meseca starosti - to je vreme kada zubići rastu.

Kako izgleda ovaj osip?

Osip se obično opisuje kao „crveni, hrapavi sa malim plikovima, a ponekad se javi i ispucala koža. Osip može biti i neprijatnog mirisa jer pljuvačka može preneti i mirise. Osip će se vremenom smanjivati, jer če bebe sve manje balaviti kako vreme prolazi.

Gde se pojavljuje?

Najčešće se osip javlja na obrazima, ustima, bradi i vratu - drugim rečima, tamo gde su bale najviše koncentrisane. U nekim slučajevima javlja se i na gornjem delu grudi.

koža, kožni problemi, tačke po koži, osip, Foto: Shutterstock

Postoje li drugi osipi koji izgledaju kao ovaj?

Osipi mogu biti izazvani različitim virusima i obično su povezani sa groznicom. Mogu se pojaviti bilo gde na telu. Osip koji nastaje zbog balavljenja ne izaziva groznicu - premda se rast zuba ponekad može povezati sa malim porastom telesne temperature (ispod 38 stepeni Celzijusa), što se ne smatra pravom groznicom. Ekcem, takođe poznat kao atopijski dermatitis, može uzrokovati crvene mrlje i pojaviti se bilo gde na telu, posebno iza kolena i ušiju, u unutrašnjim laktovima i na rukama. Proverite kod svog lekara ako niste baš sigurni šta uzrokuje osip.

Kako možete sprečiti osip?

Najbolje je nežno i često brisati bale mekom krpom. Ako je bebina majica mokra od bala, obavezno je promenite što je pre moguće. Nežno nanesite lekovite dečije masti koje sadrže petrolatum, poput akvafora koje će stvoriti barijeru za zaštitu kože od bala. U slučaju da nešto od ovih preparata završi na usnama bebe, neće biti nikakvih posledica.

Kako lečiti osip?

Ukoliko je osip blag, sledite iste korake kao i za prevenciju: Nežno brišite bale, uklonite vlažne majice ili portikle i napravite neku barijeru. Održavajte bebinu kožu što čistijom i suvljom.

- Takođe, želežete da ograničite i druge potencijalno iritantne stvari na koži. Zato koristite losione bez mirisa i boje, sapune i deterdžente - kaže Džons - Perite bebinu kožu nekoliko puta dnevno toplom vodom i osušite je. Pokušajte da smanjite upotrebu pudera, jer bale mogu zaglaviti između pudera i kože. Ako je koža napukla, krvari ili curi i beba je trlja jer joj smeta, posetite svog lekara koji će vam prepisati odgovarajuću kremu. Ne koristite kreme na recept koja je propisana drugom članu porodice!

Video: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(G.S.)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA