Oprez, ovo su opasne stvari koje nikada ne smete staviti u bebinu sobu

 
  • 0

Dizajniranje prostora za bebu je uzbudljiv zadatak za roditelje, ali u tome često grešimo. Evo i kako

Često se previše udubimo u biranje boje i savršenog kreveca, pa nam se aspekti poput zdravlja i sigurnosti zaborave. Veoma je važno da znamo i razumemo koji se to proizvodi koriste u procesu dizajniranja bebi sobe, kako bismo osigurali siguran prostor za dete.

"The Mom Beat" sajt za roditelje izdvojio je greške opasne po zdravlje i sigurnost bebe, koje roditelji često prave.

Ne čekajte poslednji minut da sredite sobu

Roditelji često čekaju poslednji momenat kako bi dekorisali sobu svoje bebe. Sveža farba, nameštaj, tepisi, pa i krevetac, ispuštaju gasove nedeljama nakon postavljanja, što je štetno za bebu. Postojanje mirisa je znak svih nečistoća i štetnih materija koje kontaminiraju vazduh sobe. Počnite sa sređivanjem mnogo ranije, kako biste dobro izvetrili prostor ili jednostavno koristite ekološke farbe, kako biste smanjili nivo toksina u vazduhu. Nov nameštaj držite u drugoj sobi ili na suncu, sve dok štetne hemikalije ne ispare, ili razmislite o ulaganju u ekološke opcije.

Ne koristite stari krevetac

Krevetac je, naravno, centar bebine sobe. Bebe spavaju više od 12 sati u toku dana, zato pre kupovine kreveca proverite sigurnosne standarde. Uložite u krevetac koji je proizveden posle jula 2011. godine, jer su tada uvedeni novi bezbednosni standardi.

Organski dušeci i posteljina su zdravija opcija za vaše mezimče. Izbegavajte ogradice za krevetac, jer su one opasne za vašu bebu. Američka pedijatrijska asocijacija je izdala saopštenje kako bi ogradice za krevetac trebalo zabraniti, jer su opasne za bebino okruženje i život.

Ne koristite toksične osveživače vazduha

Održavanje sveže i mirisne sobe je divan način da dočekate vašu bebu iz bolnice. Osveživači vazduha su štetni, jer sadrže hemijske komponente koje mogu izazvati oštećenje jetre i bubrega. Umesto hemijskih proizvoda, pokušajte da na prirodan način održavate sobu svežom i bez mirisa.

Decja soba, krevetac Foto: Pixabay.com

Mnogi stručnjaci savetuju da na policu stavite biljke koje deluju kao minijaturni osveživači prostorije. Oni otklanjaju toksine iz vazduha, otpuštaju kiseonik i povećavaju vlažnost vazduha u prostoriji. Naravno, dobro se raspitajte koja bi biljka bila najbezbednija za bebinu sobu.

Tamna prostorija nije pogodan izbor za bebinu sobu

Idealno bi bilo kada biste mogli da izaberete sobu koja prima mnogo prirodnog svetla. Sunce je dobro za novorođenčad, jer je dobar izvor vitamina D i uključuje neurotransmitere u bebinom brzorazvijajućem mozgu. Ako se brinete da će svetlo držati vašu bebu budnom, kupite dobre zavese, koje će vašoj bebi napraviti savršen ugođaj za spavanje.

Ne birajte igračke po tome koliko su slatke

Kada kupujete igračke, potrudite se da izaberete bezbednu igračku koja odgovara uzrastu vašeg deteta. Bebe sve stavljaju u usta, pa pogledajte da li joj je dozvoljeno da žvaće igračku koju ste odabrali. Klonite se proizvoda koji su napravljeni od toksične plastike ili drveta, pa i onih koji imaju farbanu završnicu. Farba se zbog bebinih ugriza može okruniti sa igračke, što je čini opasnom po zdravlje. Izaberite ekološku, netoksičnu igračku za vašu bebu.

Ne ignorišite kablove

Osigurajte kablove, zakačite ih za zid, prelepite ih trakom i stavite tepih preko. Labavi kablovi i žice bilo kojeg uređaja mogu biti opasne po život bebe, držite ih van njenog domašaja.

K.B.

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA