Kako pomoći detetu da lakše podnese neuspeh?

 
  • 2

Naučiti dete da se nosi sa neuspehom je jedna od bitnijih lekcija koje roditelj treba da nauči svoje dete, a ono uključuje samostalno suočavanje sa problemom, bez roditeljskog mešanja.

Vaš sin nije glavna faca u razredu. Ćerka nije pozvana na rođendan svoje najbolje drugarice i to je saznala na Instagramu. Vaše dete je konačno skupilo hrabrost da ode na audiciju za novu školsku predstavu, ali je na kraju dobilo ulogu koja nema tekst. Bez obzira na to koliko stručnjaci zvuče ubedljivo kada govore da su deca koja se suoče sa neuspehom otpornija, gledati kako vaše dete pati nije prijatno.

Pure wow je izdvojio nekoliko saveta stručnjaka kako da na najbolji način pomognete svom detetu da lakše prebrodi neuspeh.

Ne poričite da se neuspeh dogodio

Ako se budete pretvarali da vaše dete nije doživelo neuspeh ili odbijanje, već da je u pitanju pogrešno protumačena socijalna situacija, samo ćete doprineti tome da se vaše dete oseća još odbačenije. Sedite sa detetom i razgovarajte o njihovoj povređenosti, bez traženja pravog rešenja za njihov problem ili smišljanja osvete.

Priznavanje dečjeg bola normalizuje njihova osećanja i izgrađuje njihove „psihičke mišiće“. Katarina Prudente, dečji terapeut smatra da što smo sposobniji da osećamo i tolerišemo neprijatna osećanja, postajemo jači i svaki sledeći put lakše i brže da prebrodimo takvu situaciju.

Foto: Pixabay.com

Ostavite prošlost tamo gde joj je mesto

Kada vidite svoje dete kako pati zbog neuspeha, to može vratiti vaše stare rane iz detinjstva. Pokušajte da odvojite njihovo iskustvo od vašeg – ne vrti se sve oko vas. Naglasite svom detetu da se takve situacije nekad jednostavno moraju dogoditi. Nemojte biti roditelj koji pravi veliku dramatičnu scenu i ne upoređujte njihov bol sa vašim borbama iz detinjstva.

Prigrlite neuspeh

Naglasite koliko je važno da se nakon poraza ustane i nastavi dalje. Podsetite svoju decu na druge situacije koje su se desile i u kojima su istrajali i izašli jači nego ikada. Recite im da je poraz deo odrastanja. Američka glumica Riz Viterspun je dala veoma inspirativan odgovor na kako se nosi sa neuspehom i kako uči svoju decu da se oni suočavaju sa istim.

- Odbacivanje vas uči da trebate da budete uporni i tome kako da postanete jači. Takođe, naučićete da nije svaki put pravi za vas. Ponekad vas univerzum jednostavno štiti od lošeg posla ili toksične veze. Zato se sledeći put kada doživite neuspeh ili vas neko povredi, prepustite tugi. Dozvolite sebi da budete tužni, da oplačete ono što se dogodilo i nastavite dalje. Bolje stvari vas čekaju.

Foto: Pixabay.com

Odvratite dete od odustajanja

Kada vaše dete ne upadne u školski sportski tim, to može biti poslednja kap u njihovoj već punoj čaši. Međutim, postoje druge aktivnosti u kojima se mogu oprobati, drugi sportski timovi ili dramske grupe u koje se mogu upisati kako bi održali svoju strast. Veštine suočavanja sa neuspehom i volja da nastavi da se bori za ono što želi su ključ koji vodi ka uspehu. Podsetite svoje dete da se odbacivanje najčešće svodi na subjektivno mišljenje jedne osobe. Upornost je nešto što oni mogu da razvijaju sami.

Majkl Džordan je bio izbačen iz svoje srednjoškolske košarkaške ekipe. Volt Dizni je dobio otkaz sa svog prvog novinarskog posla, jer „nije bio dovoljno kreativan“. Prvi šef Opre Vinfri joj je rekao da je previše emotivna i da nije za rad na televiziji. Neuspeh nije kada pogrešite ili donesete pogrešnu odluku. Neuspeh je kada odustanete. Kada prestanete da se borite za ono što volite.

Pripremite dete za život

Svaki roditelj želi da zaštiti svoje dete od osuđivanja i nevolja. Ako ih previše štitimo, to ih može sprečiti da se razviju u samouverenu i samostalnu osobu. Kada pokušamo da rešimo njihove probleme umesto njih, to im šalje poruku da mi kao roditelji ne mislimo da oni mogu da se nose sa sopstvenim problemima. I oni veruju u to. Tako da ako ste ikada planirali da zovete nečiju mamu da je pitate zašto vaše dete nije pozvano na rođendan ili igranje, nemojte! Usredsredite se na svoje dete i provedite kvalitetno vreme sa njim, pomozite detetu da se fokusira na ljude koji ih prihvataju i vole. Pitajte ih ko su osobe koje vole da provode vreme sa njima? Možda će ih to navesti da naprave novu selekciju kada su u pitanju prijatelji. Poenta je da dete pripremite za put, a ne put za dete.

(K.B.)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    19. decembar 2019 | 19:32

    Od majke zavisi sreca deteta. Ako majka nauci dete da ima ljubav prema bliznjima onda ce dete biti puno ljubavi a to znaci sreca najveca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA