Sećanje na detinjstvo: Koja je vaša omiljena hrana koju ste kao deca obožavali da jedete?
Kada uporedimo današnju sa ishranom od pre 30 godina, situacija je primetno drugačija i sve je manje onih tradicionalnih jela i namirnica koje deca jedu.
Evo šta su nekada volela deca i po čemu će starije generacije pamtiti svoje detinjstvo.
Prženice
Nekada se za kupovinu hleba stajalo u redu. Nije na svakom uglu bila pekara, a posle devet ujutru niste ni mogli da kupite veknu jer je sve bilo rasprodato. To je razlog zbog kog se i po nekoliko dana jeo jedan hleb, a kada se presuši, od beživotnih kriški nastajale su ukusne i masne prženice.
Knedle
Knedle se nekada nisu kupovale, nego pravile. Testo se pravilo od kuvanog krompira i punile svežim ili suvim šljivama. Iako su domaćice imale mnogo posla oko ove poslastice, ipak su uspevale da povremeno ukućane počaste knedlama.
Umućeno jaje
U nedostatku slatkiša, umućeno jaje bilo je “hit”. Doduše, tada su jaja uglavnom bila domaća i kupovala su se od “proverenih” vlasnika seoskih domaćinstava. U jedno ili dva žumanceta dodavalo bi se nekoliko kašika šećera, a zatim energično mutilo.
Kriška hleba sa mašću i alevom paprikom
Nekada nije bilo danas standardnih sastojaka za sendvič. Mast se koristila i za termičku obradu hrane, ali i kao namaz. Odlično se slagala sa alevom paprikom ili belim lukom, a postojala je i slatka varijanta – posuta šećerom.
Testenina s orasima
Danas verovatno malo ko jede suvu testeninu s orasima, ali je to nekada bila uobičajena večera. Na skuvanu testeninu sipao se šećer i mleveni orasi, a dragoceni puter dodavao se retko.
Griz sa mlekom
Neka deca i danas vole griz. Skuvan u mleku i pomešan sa šećerom, griz je bio odličan za brzo vraćanje energije posle celodnevnog jurcanja sa drugarima. Slično se tretirao i sutlijaš.
Šnenokle
Za poslasticu koja potiče iz Austrije bili su dovoljni jaje, šećer i mleko. Reč je o umućenim belancima, koji se kašiku po kašiku spuštaju u vruć krem od žumanaca, šećera i mleka.
Viršle
Viršle se i danas rado jedu, ali su se nekada prodavale isključivo u mesarama. Upravo u tome je razlika. Naravno, bile su i kvalitetnije.
Sendviči
Šunke, trapisti i kečapi tada su bili nedostižne namirnice. Parizer se kupovao povremeno i bio je dovoljan da se napravi ukusan sendvič sa malo milerama ili sirnog namaza.
VIDEO- Domaćice, ugledajte se na ovo dete: Kad ova slatkica umesi hleb to je prste da poližeš
(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)
Video: Ovako se Miša Majtan pripremao za plivanje za časni krst
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.