5 saveta kako da prestanete da sumnjate u svog partnera: Analiza, prihvatanje, komunikacija i distrakcija

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kažu "da svaka ruža ima trnje" , a isti je slučaj i sa vezama

Sumnja je izuzetno moćna emocija, a sumnja u emotivnog partnera može izazvati svađe, nepoverenje i nelagodu. Ovo neće uticati samo na vas, već će prouzrokovati napetost u vezi.

Naravno, poneka sumnja je svakako normalna, čak i poželjna, ali hronično sumnjanje može naškoditi vašem odnosu. Dobra vest je da postoje načini ili saveti kako da prekinete toksično ponašanje. Iako se to neće dogoditi odmah, sa odgovarajućim pristupom i stavom, možete početi da menjate kako se osećate i ponašate prema svom partneru.

Hajde da istražimo pristup koji nam prenosi "Healthshots", a koji će vam pokazati kako da se bolje nosite sa ovim negativnim osećajem.

1. Analizirajte šta vas dovodi u ovo stanje

Ovo je veoma važan korak. Pre nego što krenete da ispitujete partnera, zapitajte se da li je vaš sopstveni strah ono što vas tera na sumnjive misli. Ponekad loša iskustva iz prošlosti, odnosno traume, mogu dovesti do sumnje u budućim vezama.

Zato budite sigurni da to nije vaš slučaj, a ako jeste - odvojte malo vremena da razjasnite svoje misli, potrebe i želje i radite na sebi. U redu je i da  potražite pomoć od svog partnera.

2. Izgradite samopouzdanje

Nisko samopoštovanje može izazvati gorenavedene probleme u vezi. Ukoliko nemate visoko mišljenje o sebi, onda strahujete kako vas percepira okolina, pa čak i vaši bližnji, a to uključuje i emotivnog partnera.

Vodite dnevnik o svojim mislima i uključite jednu dobru stvar koju ste uradili i na koju ste ponosni ili srećni. Ovo će povećati vaše samopouzdanje.

3. Prihvatanje nesavršenosti

Prihvatite da nijedna veza ne može biti 100 odsto savršena. Svi odnosi imaju određeni element dvosmislenosti i misterije.

Ne postoji način da pronađete besprekornog partnera, jer su nesporazumi česti. Ponekad ćete početi da uzimate jedno drugo zdravo za gotovo i krenuti u drugom pravcu, očekujući da vas partner prati, ali on može imati drugačiju perspektivu. Prihvatite to i idite napred, zajedno.

Ljubav zaljubljeni sede na zidu kamen devojka mladić Foto: Shutterstock

4. Komunicirajte sa partnerom

Rešenje za svaki problem u vezi je da otvoreno saopštite zabrinutost i strah svom partneru. Razgovarajte o svojim osećanjima. Obavezno izrazite svoje sumnje, ali bez osude i pazite na agresivan ton. Razgovarajte o razlozima koji vas čine sumnjičavim, umesto da stupate u otvorenu konfrontaciju.

5. Distrakcija od negative

Naučite da modulišete svoje misli tako da negativne misli mogu biti zamenjene pozitivnim. Ako postoji šansa da nešto nije u redu - jednake su šanse i da je sve u redu. 

Vežbajte duboko disanje ili slične tehnike opuštanja da biste smanjili anksioznost. Uradite to sa svojim partnerom za bolji efekat.

(Telegraf.rs)

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA