Šta je to, u stvari, ljubav: "Ljubav je izbor da ostanemo zajedno i kada leptiri odlete"

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Da li je dugoročnost odnosa stvar izbora?

Video na "TikToku", koji je publika odgledala skoro dva miliona puta, zasniva se na teoriji da je ljubav izbor a ne osećaj.

U spornom video-zapisu devojka objašnjava kako postoje dve vrste ljubavi u svakoj vezi - ideja koja se zasniva na popularnoj teoriji "trougla ljubavi" koju je izneo psiholog Robert Sternberg 1986. godine, a koja opisuje da se ljubav sastoji od tri ključna dela: strasti, intimnosti i posvećenosti.

Kreatorka sadržaja "hannagetshired" je objasnila da postoji osećaj ljubavi, što je strast i intimnost i postoji izbor da ostanete zajedno čak i kada stvari nisu tako idilične.

Naime, ona je priznala da je svašta prošla sa partnerom kroz šest godina veze, ali da su i dalje zajedno zahvaljujući činjenici da to svesno biraju, svaki dan, a ne zbog neke magične formule.

@hannagetshired Replying to @ellieguevara recognizing how the two types of love were showing up in our relationship was THE thing that pushed us through thay struggle stage #relationship #longtermrelationship #stagesofrelationships #typesoflove #love #relationshipadvice #marriagefamilytherapy #stagesoflove ♬ original sound - hanna gets hired

Laura Vaser, psiholog specijalizovan za razvode, navela je kako se donekle slaže da je ljubav izbor, ali i osećaj. Pošto je svedočila mnogim razlazima, navodi da oni koji su svesni koju vrstu ljubavi imaju poseduju veće šanse da opstanu.

- Ljubav je definitivno emocija, to su ti leptiri u stomaku kada nekoga prvi put sretnete, iskra u oku kada uđu u sobu. Strastvena je, intenzivna i sveobuhvatna. Tako je u početku, a onda dolazi izbor, odluka da ostanemo zajedno kada leptiri odlete, kada se iskra ugasi i kada držanje za ruke postane rutinsko kao pranje zuba. Reč je o posvećenosti, istrajnosti i međusobnom poštovanju - navodi Laura.

zaljubljeni par, ljubav Foto:Shutterstock

Za Vaserovu ljubav takođe mora da uključuje strpljenje, pružanje podrške i uvažavanje nesavršenosti. Ako parovi shvate dve različite vrste ljubavi i spoje ih u jedno, to može samo da ojača odnose.

- Razumevanje dualnosti odnosa može promeniti igru. Prirodno je da strast i vatra vremenom opada. Ali izbor ljubavi, to je konstanta. To je kamen na koji se možete osloniti kada vremena postanu teška. Zapamtite da je ljubav takođe izbor i akcija. Izaberite da delujete sa ljubavlju, čak i ako leptiri imaju slobodan dan - savetuje Laura, a prenosi "Newsweek".

(Telegraf.rs)

Video: Dr Iman Assi i dr Ronald Milošević - zavoleli su se na radnom mestu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA