Neki muškarci misle da u ovakvom ponašanju nema ništa loše: Većina žena to smatra maltretiranjem

 
 
  • 12

Iako se mnogi gestovi čine bezazelnim, trebalo bi imati u vidu kakvo ponašanje je neprihvatljivo i šta se sve može smatrati suptilnim zlostavljanjem ili uznemiravanjem

Seksualno zlostavljanje Foto: Shutterstock

Seksualno nasilje je tema koja je sve češće prisutna u medijima, a sve više žena otkriva da su imale iskustva sa muškarcima koji su se prema njima seksistički ponašali, bilo da je to na radnom mestu, kod lekara ili u privatnom životu.

Iako se mnogi gestovi čine bezazelnim, trebalo bi imati u vidu kakvo ponašanje je neprihvatljivo i šta se sve može smatrati suptilnim zlostavljanjem ili uznemiravanjem.

Jedan korisnik Reddita pitao je ostale da navedu neke primere suptilnog zlostavljanja sa kojima se susreću na dnevnom nivou.

Ovo su situacije koje su, prema njihovom mišljenju, neprihvatljive...

Grljenje

- Kad sam radila u kancelariji, dolazili su prodajni predstavnici koje nije zanimalo to što ne želim da me grle. Muškarci stariji od mog oca bi se sa muškim kolegama rukovali, a mene grlili. Kada sam se požalila šefu, rekao je da su oni staromodni i da bi takvo ponašanje trebalo da istrpim - podelila je svoje iskustvo jedna žena.

Dodirivanje

- Radim u naftnoj industriji i većina kolega su mi muškarci. Oni misle da smeju da te diraju. Kad te usmeravaju dodiruju te po leđima, kad razgovaraju sa tobom hvataju te za ruku, nameštaju ti odeću ili frizuru, naginju se nad tobom da vide šta radiš. Kad ih upozoriš da to ne rade, ti ispadneš luda jer nije da su te uhvatili za zadnjicu - požalila se druga žena.

Seksualno uznemiravanje Foto: Shutterstock

Nadimci, gledanje u dekolte

Još dva primera neprihvatljivog ponašanja jesu obraćanje po nadimku "mala" ili "dušo", a posebno je neprijatno kada kolege gledaju u dekolte umesto u oči.

Ispitivanje o privatnom životu

- Kolege su me stalno ispitivale o mom intimnom životu i iskustvima, a kad sam im rekla da mi je to neprijatno, meni je prebačeno da ne prihvatam šalu - otkrila je jedna devojka.

Fizičko zadržavanje

- Ponekad te fizički blokiraju da ne možeš da se udaljiš. Čula sam kad si rekao da želiš da završiš razgovor, ali ako ja odlazim, to više nije razgovor, to je tvoj monolog u kom ja prisilno učestvujem. Muškarca ne bi hvatao za ruku da ga zadržiš ili stao na vrata da ne može da prođe - objašnjava jedna korisnica Redita ono što joj smeta.

Dobacivanje, neukusni komentari

- Mrzim kad ne mogu samo da trčim i da na miru uživam u tome. Često mi se dešava da mi dobacuju ili potrče za mnom, to trpim još od tinejdžerskih dana - deli svoje neprijatno iskustvo anonimna devojka.

posao, laptop Foto: Unsplash

Jedna žena otkrila je kako je ružan komentar bio upućen čak i njenoj petogodišnjoj kćerki.

- Jednom sam bila u prodavnici sa svojom petogodišnjom kćerkom koja je nosila ukrasno pero na glavi, kada se stariji čovek nagnu ka njoj i rekao da bi trebalo da obuče i kostim francuske sobarice.

Udvaranje na radnom mestu

- Prijatelj i ja smo jednom prilikom bili u restoranu i videli kako gost maltretira konobaricu. Stalno joj je govorio da joj neće dati napojnicu ako mu ne da svoj broj. Ni sam ne znam koliko puta ga je pristojno odbila, a on nije odustajao. U jednom trenutku sam otišao do nje i ponašao se kao da se poznajemo. Zahvalila mi je na tome, jer je do tad samo on bio u njenom delu restorana - posvedočio je jedan čovek o situaciji kojoj je prisustvovao.

Korišćenje pozicije

- Radila sam za šefa koji je stalno ljubio zaposlene i pričao na šta je terao druge žene koje su radile za njega, recimo, jednoj zaposlenoj je rekao da se u suknji popne na merdevine - ispričala je jedna žena.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    8. april 2021 | 20:27

    Da.Neki muškarci to misle. Ali većini žena to imponuje, da se ne lažemo. Zašto žena nosi dekolte??? Pa da bi muškarci gledali u isti...

  • DARKO 100%

    8. april 2021 | 19:03

    Sve je na zeni kako se postavi od samog pocetka,drugo ima zena koje sve to i vole sto je nabrojano iz primera,tako sve je na zeni i koji ce stav zauzeti na samom poceku,zene koje su visoko moralne i koje imaju samopouzdanja i profesionalne etike one odmah na pocetku stave karte na sto kako ce se one ophoditi prema drugima i kako treba prema njima

  • Au

    8. april 2021 | 20:11

    Gde ode ovaj svet, nemoj da pitas, nemoj da gledas, hajde u redu da ne pipas a one se skidaju, stavljaju push up-ove, tange im vire preko struka itd i sad ja pitam ko koga maltretira, muskarci zene ili obrnuto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA