Gore od prevare, a Srpkinje to masovno rade: Laži koje se odnose na novac mogu uništiti vezu i brak

 
 ≫ 
  • 10

Svaki stabilan brak počiva na ljubavi, poverenju i bezuslovnoj podršci. Kada neko govori o varanju u braku ili vezi, najčešće misli o emocionalnoj prevari ili seksualnoj aferi zbog koje pucaju i najjače veze. Ipak, laži koje se odnose na zajednički finansijski status dvoje supružnika mogu biti uzrok ozbiljnih nesuglasica koje najčešće vode ka razvodu.

Fizičko ili emocionalno neverstvo se lako prepoznaje, ali prevaru koja se odnosi na novac teško je otkriti na prvu loptu. Skrivanje podataka o dugovima i stanju na bankovnom računu jedan je od oblika varanja, naročito ukoliko verni partner igra otvorenih karata kada je novac u pitanju.

Autori studije o "finansijskoj prevari" definisali su pomenutu pojavu kao skrivanje finansijskog stanja (prihoda, troškova i dugova) od svog partnera.

- Finansijska prevara negativno utiče na emocionalno i fizičko zdravlje, jednako je opasna po vezu kao i seksualna afera. Sukobi oko novca su danas najčešći uzrok razvoda braka. S obzirom na ulogu finansija u održavanju stabilnosti bračne zajednice, partnerima su vrlo dobro poznate posledice finansijskog neverstva - navodi profesorka marketinga Dženi Olson.

Treba napomenuti da finansijsko neverstvo pored skrivenog i razuzdanog trošenja novca uključuje širi spektar pojava. Tajna štednja može doneti mnogo benefita u budućnosti, ali je skrivena od partnera pa se svrstava u prevaru, piše "The Times of India".

Problemi ove vrste stvaraju dosta posla finansijskim stručnjacima i magovima konsaltinga koji polako ali sigurno preuzimaju ulogu bračnh terapeuta. Sve veći broj parova traži savete o budućim zajedničkim ulaganjima, ali i otvoreno govore o svojim navikama, potrošnji, štednji, dugovima i planovima.

- Jasno je da finansijsko neverstvo prestavlja prepreku efikasnom planiranju - navode stručnjaci i pozivaju trgovinske lance i kompanije da utiču na potrošače kojima se ovaj vid prevare partnera može dogoditi.

I Srpkinje vole da slažu oko cene

Neretko se dešava da i Srpkinje vole da slažu muža oko cene nečega.

- Moja mama je ceo život tati smanjivala cenu. Ako nešto plati 5.000, rekla bi da je 3.000, a sve bi išlo na čekove, pa bi tako nekako i uspevala da zakamuflira cenu... Pa, i ja volim da kažem d aje nešto jeftinije nego što jeste, pa posle kažem kja je prava cena ili prosto ne kažem nikad (smeh) - kaže jedna čitateljka portala Telegraf.rs

Da li ste i vi nekad slagali partnera za cenu nekog proizvoda ili ste poptuno otvoreni? Da li lažete za platu? Mislite li da vam to može uništiti vezu? Odgovore ostavite u komentarima...

Video: Mene si našao da prevariš? Partnerka ga posle burne noći spazila na ulici, spasao ga prozor

(N.N.)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    17. decembar 2019 | 15:00

    Ne razumem stav tipa "svako ima svoj novcanik" u braku. Jeste li porodica ili cimeri?

  • Ja

    17. decembar 2019 | 14:25

    Nikom ne polažem račune! Niti mi iko traži da mu polažem račune. Niti ja kome tražim da meni polaže račune. Tačka, kraj!

  • Ivan

    17. decembar 2019 | 14:58

    Mora biti dogovora i kompromisa izmedju partnera, ako se nesto svidi coveku sto da nekupi ako moze finansiski ili na rate. Sve se moze samo dogovor bez lazi i nabedjenosti inace nema nista od veze i braka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA