Mlada baca bidermajer, ali - da li ste znali za sve rituale koje bi muškarci trebalo da rade na dan svadbe?

 
  • 6

Svi paze na mladu, a šta je sa mladoženjom? Pa, i on se ženi...

Brak je kruna ljubavi i poseban događaj, kako u životu parova, tako i u životima njihovih najbližih prijatelja i rođaka. Oduvek su svadbe privlačile pažnju i predstavljale pravi, mali praznik, ali sada prave mnogo drugačije nego u prošlosti. Često nisu više tako glamurozne i ne traju po ceo dan ili po nekoliko dana kao nekada. Uglavnom su svedene, bez mnoštva običaja iz starina. Moderno vreme ne dopušta da se baš svaka tradicija ispoštuje, to je glavni razlog zašto ona pada u zaborav.

Šta o vama govori kada ne možete da gledate ljude u oči?

Kada su svadbe u pitanju uglavnom se govori o običajima za mladu, toliko je stvari koje ona treba da uradi i toliko je običaja i saveta vezano za nju. A šta je sa mladoženjama? Da li postoji nešto što je baš specifičnoo vezano za njih i što samo oni treba da rade? Naravno da postoji, ovo su običaji koji su potpuno iščezli ili su promenjeni, a ticali su se isključivo mladoženja.

Pixabay

Šta da radim sa jezikom? - Tinejdžeri su snimili svoj prvi poljubac i podsetili nas sve na naš prvi put (VIDEO)

1. Cenkanje za mladu

Nekada je bio običaj da se mladoženja ili strai svat cenkaju za mladu, tražeći novac, ali je 1846. godine knez Aleksandar Karađorđević izdao naredbu: „Iskanje i davanje novca i zlata za devojku ukida se kao običaj protivan dostojanstvu čovečijem“. Običaj je tako ukinut, a danas se samo zbijaju šale, pa kada mladoženja stigne sa rođacima po devojku, onda se neko iz njegove pratnje koji ima najviše smisla za humor kao cenka za devojku, a mladini sa druge strane ne daju devojku.

Pixabay

2. Odelo na kantaru

Mladoženja na dan svadbe ustaje među prvima, a njegovo odelo njegova majka meri na kantaru kako bi sprečila da mu neko toga dana "nešto nabaci" i tako ga urekne.

Pixabay

3. Gađanje jabuke

Kada mladoženja ide po mladu, tast postavlja jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Mladoženja ne može da odvede mladu dok puškom ne pogodi jabuku. Potpuno je logičan razlog zašto se ovo danas sve manje i manje praktikuje, jet teško da tast u visokoj zgradi može negde da okači jabuku.

Pixabay

4. Bacanje podvezice

Mladoženja skida podvezicu sa mladine desne noge, baca je neoženjenim momcima i onaj koji je uhvati ima zadatak da je zubima navuče na nogu devojci koja je uhvatila bidermajer.

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA