LEPI I NA +40: Do blistavog tena bez pudera i krema

 
  • 0

Kreme i losioni mogu vam pomoći da koža izgleda dobro spolja, ali jedino pravilnom ishranom postižemo negu koja dolazi iznutra, a koja na duže staze ima najjači efekat. Evo nekoliko namirnica koje će vašoj koži osigurati zdravlje i lepotu...

Morska hrana

Verovatno znate da su omega-3 masne kiseline dobre za srce i krvne sudove, ali su isto tako odlične i za negu kože. One sadrže više hranljivih materija koje telo ne može samo da proizvede, a koje se nalaze uglavnom u ribi, orasima i zelenom povrću poput kelja.

Te namirnice pomažu održavanju ćelijske membrane jakom, pa sprečavaju da spoljni uticaju prodiru unutar ćelija. Osim toga, potpomažu i vlažnost kože i sposobnost zadržavanja vode, što dovodi do mekše kože bez bora.

U svoj jelovnik, dakle, svakako uvrstite lososa, skušu i tunu, a ako riba nije jedna od vaših omiljenih namirnica, fokusirajte se na bademe, orahe i lešnike.

Bobice

Bobice, naročito borovnice i jagode, imaju visok nivo antioksidanasa, hemikalija koje štite ćelije u borbi protiv slobodnih radikala, koji oštećuje kožu na ćelijskom nivou.

Slobodni radikali su nusproizvod koji nastaje kada telo koristi kiseonik, što je nešto slično onome kada jabuka dobija smeđu boju kad je presečemo na pola i ostavimo izloženu vazduhu. Kako bi se sprečio taj štetni proces bitno je jesti hranu bogatu antioksidansima.

Bobice možete kupiti uvek, a i one smrznute su podjednako dobre kao i sveže.

Kivi

Kivi je voće koje obiluje vitaminom C, koji pak pomaže u održavanju nivoa kolagena u koži. Kolagen je ono što koži daje čvrstinu, te je održava jakom i elastičnom, a žene koje unose veće količine vitamina C u svoje telo imaju znatno manje bora od onih koje se toga ne pridržavaju.

Crvene paprike i mango takođe su bogat izvor ovog važnog vitamina za lepotu kože.

(Telegraf.rs / MOJportal.hr)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA