
Starinski recept za ratluk od ruže, tradicionalni desert koji su nazivali "zadovoljstvom za grlo“
U starim srpskim kafanama kada naručite "komplet", dobićete šoljicu domaće, ili kako je najčešće zovemo turske kafe, komadić ratluka i čašu vode.
Reč ratluk, odnosno rahat-lokum prepostavlja se da potiče od arapske sintagme raha(t) al - holkum, koja znači "zadovoljstvo za grlo".
Veruje se da je prva prodavnica ovog jedinstvenog deserta koji se pravi od skrobnog brašna i šećera u prahu otvorena u Istanbulu 1776. godine. Iako se daas može kupiti u svakom supermarketu, svako ko poseti Tursku ne propusti da donese ovu poslasticu.

Starinski recept za ratluk od ruže
Namirnice:
- 1,5 kg šećera,
- 1,5 l vode,
- 250 g skrobnog brašna,
- ½ kesice limuntusa,
- 6-8 kapi esencije od ruže,
- šećer u prahu
Priprema: Skuvati šećer u većem sudu sa 750 ml vode. Sirup treba da bude gušći nego za slatko. U drugom sudu rastopiti 250 g skrobnog brašna u 750 ml vode, dobro izmešati da nema grudvica, pa ga izručiti u kuvani šećer na šporetu. Mešati neprestano drvenom varjačom i nastaviti s kuvanjem na jakoj vatri, vodeći računa da smesa ne zagori. Dodati limuntus, prethodno rastvoren u malo vode. Kad je kuvanje već pri kraju, smesa treba da se pri kuvanju odvaja od šerpe i da ostavlja prazan trag pri povlačenju kašike po dnu suda (otprilike 40 minuta). Dodati 6 do 8 kapi esencije ruže, pa masu izliti u veću tepsiju. Kad se dobro ohladi, seći na sitne komadiće i uvaljati u šećer u prahu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Zašto je cena sirove kafe dostigla rekord svih vremena?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Сале
Аууу рахатлук закон како од руже тако и с орајима!
Podelite komentar
sad ga necemo jesti
Mi smo mislili da je od zelatina
Podelite komentar