Kako da vam cveće "preživi" ove vrućine: Na ovo treba obratiti pažnju

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Cveće je pravi "raj" za oči, ali taj predivan prizor zahteva i malo nege

Ukoliko u vama "čuči" strastveni botaničar ili barem pokušavate to da postanete, onda vam je sigurno briga kako će vam biljke preživeti ove vrućine.

Održavanje cveća zahteva njihovo poznavanje i negovanje sa dozom ljubavi. Ipak, kada naiđe toplotni talas, kao što  je slučaj u poslednje vreme, to može biti poslednje za vaše cvetiće. Bilo da je u pitanju cveće u bašti ili ono u vazama, bitno je posvetiti im pažnju.

Kako biste ih održavali u ovoj sezoni, potrebno je da preduzmete neke malo drugačije korake od uobičajenih.

1. Dobra hidratacija

Voda kojom ih zalivate ili u kojoj ih držite treba biti mlaka, jer će više uživati u njoj. Takvu vodu će apsorbovati brže nego hladnu. Tako će vaše cveće ostati hidrirano.

2. "Frizura"

Potrebno je da cveće ima dobar protok vode i hranljivih materija, koje dobija od dna stabljike.

Zato, isecite oko pet centimetara od stabljike da biste uklonili sve blokade. Da, ovo znači da ćete malo glumiti i frizera za cveće, ali zapamtite: "Samo malo krajeve" i ne više od toga.

Time će vaše cveće nesmetano prikupljati sve što mu je potrebno. Ne zaboravite da uvek sečete pod uglom (ukoso), da biste povećali površinu.

3. Čišćenje

Bakterije se razmnožavaju u prljavim vazama, a toplota podržava ovo razmnožavanje. Obavezno dobro očistite vaze antibakterijskim sredstvom da biste ih sterilisali.

Ne ostavljajte lišće ili komadiće cveća u vodi, samo savršeno ošišane stabljike. Komadići zelenila i lišća će brzo istruliti u vodi, posebno na vrućini i stvoriće bakterije koje će skratiti život vašem cveću.

Cveće Pexels / Retha Ferguson

4. Statičnost

Birajte uvek neko mesto u kući gde je cveće zaklonjeno od sunca. Zbog promene temperature cvetovi brže umiru, odnosno prostorija sa suncem može imati negativan efekat. Sunce isušuje cveće, tačnije, zbog njega isparava i voda u samom cveću, pa ih držite dalje od direktne sunčeve svetlosti.

5. Komfor je i njima bitan

Odaberite vazu sa širim vratom od širine buketa, koja omogućava vazduh oko stabljika i sprečava stvaranje buđi.

Očigledno komfor u vašem domu zaslužuju i vaši šareni cvetići, navodi "Idealhome.co.uk".

(Telegraf.rs)

Video: Napravite svoju rajsku oazu uz pomoć cveća: Ove biljke najbolje uspevaju na sunčanim terasama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA