Kako da izaberete zdrave suplemente za veće mišiće i lepše telo?

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Mnogi koji profesionalno ili rekreativno treniraju se pitaju kako da efikasno poboljšaju rezultate vežbanja, a pritom da ne naškode organizmu i ne ugroze zdravlje

Stručnjaci u oblasti sporta ističu da rešenje mogu biti suplementi, ali istovremeno upozoravaju da sve što kao dodatak ishrani unosimo u organizam mora proći testiranje u različitim regulatornim agencijama i organizacijama i ispuniti sve standarde i procedure.

Za jake mišiće i zategnuto telo neretko, nažalost, nije dovoljan samo redovan trening. To je i razlog zbog čega veliki broj ljudi odustaje od vežbanja jer ne vidi prave efekte odlaska u teretanu ili bavljenja sportom. Ipak, ne kaže se badava da "snaga na usta ulazi". Zato je zdrava ishrana podjednako važna kao i pravilno vežbanje za vidljive rezultate treninga. Međutim, neretko to nije sve. Čak i oni koji paze šta unose u organizam i ne hrane se u "fast fudovima" često nisu zadovoljni efektima treniranja. Stručnjaci otkrivaju da mnoge namirnice koje smatramo zdravim u svom sastavu nemaju neophodnu nutritivnu vrednost.

-Zato se preporučuju različiti dodaci ishrani pogotovo za profesionalne ili rekreativne sportiste. Za pravilan unos makro i mikronutrijenata zalažu se nutricionisti koji daju smernice o optimalnoj ishrani za sportiste i pomažu u razvoju sportskih suplemenata koji zadovoljavaju njihove nutritivne potrebe – naglašavaju u "Protein Box"-u, savremenom shop-u za suplemente i fitnes opremu.

Fitnes suplementi, vežbanje Foto: Shutterstock

Kako kažu, neizostavnu ulogu u lancu proizvodnje i upotrebe zdravih i efikasnih suplemenata imaju farmaceuti, istraživači iz oblasti sportske nauke i treneri.

-Farmaceuti brinu o pravilnoj formulaciji i doziranju proizvoda koji nastaju u procesu proizvodnje pridržavanjem strogih standarda i propisa. Istraživači iz oblasti sportske nauke na osnovu istraživanja prate uticaj suplemenata na sportske performanse i zdravlje sportista dok korisne informacije pružaju i sportski treneri i konsultanti koji imaju uvid u individualne potrebe sportista kada je reč o suplementaciji – apostrofiraju "Protein Box"-u koji prati inovacije na svetskom tržištu u oblasti sportske suplementacije i dodataka ishrani.

Zašto je važno koristiti provereno zdrave suplemente?

Naši sagovornici objašnjavaju zbog čega je važno profesionalnim sportistima ili rekreativcima koji redovno treniraju da koriste provereno zdrave suplemente.

-Ako ste posvećeni fitnesu verovatno ste primetili da fizički napor kome se izlaže telo i mišići zahteva poseban režim ishrane. Važno je razumeti da vaši mišići zahtevaju posebnu prehranu zbog fizičkog opterećenja kojem su izloženi. Zato se upotrebljavaju raznovrsni suplementi koji imaju svoje specifične uloge i različite potencijalne koristi – objašnjavaju u "Protein Box" koji ima širok spektar svetski poznatih suplemenata.

2210376279 Foto: Shutterstock

Kakav je sastav suplemenata koji doprinose boljim rezultatima i povećanju mišićne mase – interesuje verovatno većinu sportista i rekreativaca.

-Za unapređenje fizičkih postignuća i povećanje mišićne mase možete se opredeliti za keratin monohidrat i asortiman aminokiselina koji uključuje beta alanin, citrulin, BCAA, glutamine, arginin i druge važne aminokiseline. Gejneri kao visokokalorični dodaci ishrani vam mogu pomoći kod povećanja telesne i mišićne mase dok sagorevači masti podržavaju gubitak telesnih masa – ističu u "Protein box"-u.

Postoje i suplementi koji se koriste pre treninga

Mnogi misle da se suplementi koriste samo posle treninga, međutim postoje i dodaci ishrani koji se unose u organizam pre vežbanja i donose telu više energije i snage.

-Pre-workout preparati će vam poboljšati fizičku izdržljivost i mišićni oporavak. Pored toga postoje i neizostavni vitamini i minerali, kao i biljni preparati koji potiču iz biljaka tribulus terrestis i ašvaganda – navode u "Protein Box"-u.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Matea Milosavljević o seriji "Močvara"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA