Koliko dugo traju mesne prerađevine u frižideru i kako da znate kada su se pokvarile

 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Bilo da ih nazivate mesne prerađevine, delikatesnim mesom ili suhomesnatim proizvodima, tanko isečeno meso štedi vreme u pripremi obroka. Može da se koristi u širokom spektru jela, a najukusnije je - u sendviču.

Ali pre nego što napunite frižider sa sečenom šunkom, pilećim prsima, čajnom ili suvim vratom, poželećete da budete sigurni da ćete moći sve to da iskoristite pre nego što se pokvari. Pogotovo u toplim letnjim mesecima.

Stručnjaci za bezbednost hrane objasnili su za Living, koliki je tipičan rok trajanja delikatesnog mesa, kao i kako pravilno čuvati nareske u frižideru i zamrzivaču.

Najbolji način za skladištenje delikatesnog mesa

Za optimalan kvalitet i sigurnost, i prethodno upakovano i sveže isečeno meso treba pre svega da se ohladi čim stignete kući.

Izbegavajte da ga ostavljate na sobnoj temperaturi duže od dva sata, uključujući vreme koje je potrebno da se donese kući iz prodavnice, upozorava dr Vanesa Kofman. Posle dva sata, delikatesno meso će ući u temperaturno opasnu zonu u kome štetne bakterije mogu da rastu i cvetaju.

- Najhladniji deo frižidera je često zadnja strana, dok su najtoplija vrata. Zato se uvek preporučuje da se delikatesno meso čuva što je moguće dalje - ističe Kofmanova.

sendviči foto: Pixabay.com

Saveti za rukovanje

Izvadite delikatesno meso iz frižidera tek kada ste spremni da ga upotrebite, ističe dr Kejti Bošam. Pored toga, kada raspakujete narezane parčiće iz pakovanja ili omota, vodite računa da su vam ruke čiste i da dodirujete samo komade koje ćete odmah da koristite. Ovo će zaštititi vek trajanja proizvoda i osigurati da ostane svež.

Koliko dugo meso za delikatese traje u frižideru

Pod pretpostavkom da se delikatesno meso pravilno skladišti u frižideru, neotvoreno upakovano meso će trajati oko dve nedelje u frižideru. Ovaj nešto duži rok trajanja je moguć zbog konzervansa koji se koriste za pravljenje delikatesnog mesa, kao što su natrijum nitrat i so.

- Aditivi funkcionišu tako što usisavaju vodu u mesu i samim bakterijama, zbog čega je otpornije na rast patogenih bakterija i mikroorganizama koji ga kvare - podvlači Kaufmanova.

Sa druge strane sveže isečeno deli-meso sa pulta će trajati svega tri do pet dana u frižideru. To je zato što je izloženo vazduhu i rukovanju, što uvodi nove bakterije. Opet, kako ističe Bošam, i ovaj vremenski okvir se zasniva na pretpostavci da je delikatesno meso pravilno uskladišteno u frižideru.

Deli-meso koje traje najduže

Određene vrste delikatesnog mesa će trajati duže od drugih. Prema dr Bošam, to je meso koje je fermentisano (poput kulena i salame) ili sušeno (kao što je pršuta). Fermentacija snižava pH vrednost delikatesnog mesa, dok sušenje uklanja vlagu u proizvodu. Oba procesa otežavaju rast bakterija.

Možete li delikatesno meso da se zamrzne?

Da biste duže čuvali prethodno upakovano ili sveže isečeno delikatesno meso - stavite ga u zamrzivač. Prema Kofmanovoj, nema prepreka za bezbednost hrane ako se čuva ovom tehnikom, sve dok je zamrzivač pravilno podešen na nula stepeni i ne gubi struju. Ako je moguće, zamrznite delikatesno meso u originalnom pakovanju - ali ako je materijal previše tanak, ostavite ga netaknut i dodatno ga obezbedite da biste sprečili oštećenje.

Zamrznuto delikatesno meso iskoristite u roku od jednog ili dva meseca. I upamtite, kada se meso odmrzne, bakterije se razbijaju istom brzinom kao i pre zamrzavanja.

Kako da znate kada se meso iz delikatesa pokvarilo?

- Naše oči i nos su dobar alat za upozorenje da li je delikatesno meso bezbedno za jelo - kaže Kofmanova.

Ako proizvod ima drugačiju boju, miris ili teksturu (poput sluzavog ili lepljivog filma) nego kada ste ga prvi put kupili, izbacite ga.

Izbegavajte degustaciju takvog delikatesnog mesa da biste potvrdili da li je pokvareno, jer može da sadrži opasne patogene koje ne možete da vidite, okusite ili pomirišete. Ovo uključuje listeriju, koja može da bude posebno rizična za trudnice, malu decu i ljude sa kompromitovanim imunološkim sistemom, upozorava Kofmanova.

(Telegraf.rs)

Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM(68)

    17. jun 2023 | 18:13

    Kada im vidim cenu uzimam ih samo kao predjelo za slavu ili svadbu. Znači rok trajanja ni 12 sati. Slobodno jedite sveže je, tek kupljeno i isečeno u roku trajanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA