Porklijali krompir nije zdrav: Ako već ima klice, ovo je način da ga konzumirate bez bojazni

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Proklijali krompir proizvodi hemikaliju solanin, koja može da bude otrovna ako se konzumira

Proklijali krompir nije bezbedan za jelo, jer to znači da je u stadijumu u kojem je proizveo prirodne toksine.

- Krompir niče kada je izložen toplom okruženju, na temperaturi od dvadeset i više stepeni - objašnjava registrovani nutricionista Rahaf Al Boči, vlasnik kompanije Olive Tree Nutrition i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku, i dodaje:

- Proklijali krompir proizvodi hemikaliju solanin, koja može da bude otrovna ako se konzumira.

Prema pisanju "Simlpy recepies", ako je krompir upravo proklijao, ima samo male klice i još je čvrst, ukoliko ih pažljivo uklonite, kao i sve mekane delove - može da se pojede. Ali ako se krompir pravilno uskladišti, u tom slučaju može da potraje mnogo duže.

Krompir, gajba krompira, gajba Foto: Shutterstock

1. Držite krompir dalje od toplote i svetlosti

Svetlost, toplota i vlaga mogu da ubrzaju klijanje, pa je najbolje da ga držite na hladnom, suvom i tamnom mestu. Dobre opcije su ostava ili fioka, za razliku od pulta ili prozorske daske na koje dopire dnevna svetlost.

Čuvajte krompir u frižideru

Novo istraživanje dovelo je u pitanje dugogodišnje preporuke za skladištenje hrane, pa biste možda želeli da razmislite o držanju krompira u frižideru.

- Dok su stručnjaci ranije savetovali da se krompir ne hladi, jer se smatralo da niske temperature povećavaju šećere koji formiraju akrilamid, potencijalni kancerogen u krompiru, nova istraživanja pokazuju da to jednostavno nije tačno - kaže nutricionista Kelsi Kunik.

Britanska agencija za standarde hrane kaže da je čuvanje krompira u frižideru bezbedno i da može da produži rok trajanja krompira za tri-četiri meseca.

3. Prebacite krompir iz plastične kese

Krompir često dolazi u plastičnim kesama, koje nisu idealne za skladištenje. Umesto toga, zamenite plastiku papirnom kesom, mrežastom kesom ili plastičnom kutijom sa ventilacijom. Plastična kesa može da podstakne vlagu, što može da dovede do stvaranja buđi i truleži.

Krompir, gajba krompira, gajba Foto: Shutterstock

4. Držite krompir podalje od određenog voća i povrća

Važno je u čijem je društvu vaš krompir. Ne čuvajte ga u blizini jabuka, avokada, paradajza ili drugih vrsta proizvoda koji oslobađaju etilen. To je gas koji proizvodi neki proizvodi koji može izazvati brže sazrevanje osetljivog voća i povrća.

5. Uklonite proklijali ili pokvareni krompir

Jedan proklijali krompir može da utiče na ostatak.

- Ako primetite da se jedan krompir kvari, uklonite ga sa gomile jer se bakterije i buđ lako mogu preneti na drugi krompir - podvlači Kunik.

(Telegraf.rs)

Video: Meštani Podgore o velikoj šteti od nevremena u Hrvatskoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    17. maj 2023 | 12:42

    Ставите трулу јабуку у кромпир и неће да клија!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA