Vreme čitanja: oko 1 min.

Čaše za vino nikad ne stavljajte na donju policu u mašini: Napravićete nepopravljivu grešku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Temperatura vode i vazduha nije ista u svim delovima mašine za pranje posuđa

  • 1
Mašina za sudove Foto: Pixabay

Većina domaćica prilikom slaganja posuđa u mašinu za pranje odlaže čaše za vino na donju policu. To je, kako tvrde stručnjaci, velika greška, piše Newsbeast.

Postavljanje čaša za vino na donju policu mašine za pranje sudova može da učini ciklus pranja neefikasnim.

Mašine za pranje sudova su dizajnirane tako da bi na gornju policu trebalo odložiti čaše i šolje, a na donju veće posuđe, tanjire i pribor za jelo. Ukoliko ne poštujete ovo pravilo, može se desiti da ništa od posuđa koje ste stavili u mašinu i uključili ciklus pranja ne izađe čisto iz mašine.

Zašto je opasno prati čaše za vino na donjoj polici?

Većina mašina za pranje sudova ime dve rotirajuće mlaznice koje šalju vodu na gornju i donju rešetku. Oblik gornje police ciljano je napravljen tako - da voda stigne do unutrašnjosti čaša, šolja i šoljica.

Takođe, donja polica je praktičnija za čišćenje ravnih površina poput tanjira i tepsija.

Postavljanje čaša na donju policu može da spreči da voda dopre do unutrašnjosti čaša, pa one neće biti čiste kao pri vrhu.

Osim toga, donja polica je dizajnirana tako da postavimo posuđe na određenoj udaljenosti, što može da bude veliki izazov ako tako probamo da postavimo čaše.

Još jedan važan razlog zbog kog bi čaše za vino trebalo odložiti na gornju policu mašine za sudove je što staklo može veoma lako da se slomi ili da napukne.

Takođe, u gornjoj polici mašine temperatura je uvek nešto niža nego na dnu, čime je staklo zaštićeno da ne pukne zbog toplote.

Najzad, na gornjoj polici mašine za sudove pritisak vode je slabiji nego na donjoj, što takođe sprečava staklene čaše da puknu tokom pranja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    6. maj 2023 | 19:29

    А како да се перу чаше од вина на горњој полици када не могу бити стабилне тј. чаше немају на шта да се ослоне као на доњој полици, друго велики тањир од пречника 22 цм не могу да се перу на доњој пошто га млазнице каче и не окрећу се и самим тим не пере...тај стручњак очигледно нема машину за судове

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA