Evo kako da najbrže i najlakše očistite ribu: Biće spremna za pripremu u roku od 5 minuta
Riba je idealna mediteranska hrana koja bi često trebalo da se nađe na vašem meniju. S obzirom na to da je u toku post, većina ljudi redovno sprema ribu, te je skoro svima potreban trik pomoću kog će je brzo očistiti.
Naravno, uvek postoji opcija da vam zaposleni u ribarnici očisti ribu, ali ovaj posao možete obaviti i sami kod kuće.
Pre nego što počnete sa čišćenjem i pripremom ribe, važno je da znate kako da prepoznate da li je riba sveža. Sveža riba ima bistre i ispupčene oči, a ukoliko su oči upale ili su zamućene, savet je da je ne kupujete.
U videu u nastavku predstavljmo kako to radi profesionalac, što možete primeniti i u svojoj kuhinji.
Prvo je potrebno da uklonite krljušt tako što ćete brzim pokretima noža od repa ka glavi prelaziti preko krljušti. Očistite ribu s obe strane, a onda je dobro operite.
Zatim oštrim nožem isecite ribu po sredini stomaka i izvadite iznutrice.
Sada je vreme da odstranite glavu.
Glavu ribe sečete tako što ribu položite na jednu stranu, zatim nožem od stomaka do leđnog dela blizu glave napravite ukoso rez, postupak ponovite i na drugoj strani.
Kada napravite rez u obliku slova V, rukom odsečno povucite glavu ribe.
Riba je sada spremna za pripremu!
(Telegraf.rs)
Video: Saveti profesionalnog kuvara: Evo kako najlakše da očistite svežu ribu
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.