Kako se pravilno odmrzava riba: Ovako to rade stručnjaci

 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ako je riba redovan deo vašeg nedeljnog menija, verovatno imate koji komad već zaleđen u zamrzivaču.

Kako bi ste uživali u svemu što smrznuta riba može da ponudi, važno je da znate kako i pravilno da je odmrznete.

Prvo, suprotno popularnom verovanju, sveža riba nije nužno "svežija" od smrznute ribe. Naprotiv, za optimalan ukus i kvalitet, stručnjaci zapravo preporučuju zamrznutu ribu preko sveže.

Razlog za to? Prema "SeaChoice", većina ribe se brzo zamrzne odmah nakon što je uhvaćena. Ovo ne samo da pomaže u zadržavanju hranljivih materija, već uništava i štetne bakterije.

Riblja pijaca Zamrznuta riba Foto: Pixabay

Nasuprot tome, svežoj ribi može biti potrebno da od reke ili mora stigne do frižidera u vašem supermarketu, a za to vreme se kvalitet ribe može drastično pogoršati.

- Na Aljasci, divlji morski plodovi se beru na vrhuncu svežine i zamrzavaju u roku od nekoliko sati - kaže Džon Barouz, tehnički direktor za morske plodove na Institutu za marketing morske hrane Aljaske u Džunou: - Ovaj brzi preokret osigurava da riba ima isti kvalitet koji bi imala kada bi se jela na doku čim se ribar iskrca sa broda.

Odmrzavanje ribe

Najbolji način za odmrzavanje zamrznute ribe je da je ostavite u frižideru preko noći. Ovaj metod sporog odmrzavanja će vam omogućiti da kontrolišete temperaturu koja je, ključna za kvalitet.

Stavite žičanu rešetku ili cediljku na vrh posude. Izvadite ribu iz ambalaže u kojoj je kupljena i stavite ribu na rešetku i podmetnite ispod posudu. Lagano pokrijte ribu jednim slojem providne folije i obmotajte krajeve oko posude tako da se zapečati. Stavite tako posudu u frižider da se odmrzne. Ovo će trajati između 10 i 36 sati u zavisnosti od veličine i debljine komada ribe.

Ako nemate vremena, ribu možete brzo da odmrznete i u hladnoj vodi. Izvadite je iz ambalaže u kojoj je kupljena i stavite je u plastičnu vrećicu koja se može ponovo da se zatvori. Potopite ribu u zatvorenu u kesici u posudu sa hladnom vodom, zamenjujući vodu po potrebi dok se riba ne odmrzne, oko deset minuta.

Čuvanje odmrznute ribe

Kada se riba odmrzne, najbolje je odmah je pripremiti. Ali ako ne možete odmah da je skuvate, odmrznutu ribu možete da čuvate u frižideru u plastičnoj kesi ili u hermetički zatvorenoj posudi, što će zadržati njenu temperaturu i integritet. Iskoristite ribu u roku od nekoliko dana i izbegavajte da je ponovno zamrznete, jer to može oštetiti njen kvalitet.

Bezbednosni saveti

Iako proces brzog zamrzavanja ubija štetne mikroorganizme, ipak vredi preduzeti mere predostrožnosti prilikom odmrzavanja ribe. Kada pripremate posudu za ribu, držite je odvojeno od druge hrane, posebno one koja je kuvana ili spremna za jelo. Operite ruke, opremu i pribor pre i posle rukovanja ribom i pre kuvanja obroka.

Riblja pijaca Zamrznuta riba Foto: Pixabay

Dok se vaša riba odmrzava, proverite njen kvalitet putem mirisa, dodira i vida. Ne bi trebalo da miriše "riblje", kaže Barouz. Meso takođe treba da bude čvrsto, vlažno i ukusno.

Pazite na bilo kakve fizičke promene ili promene mirisa dok se otapa.

Kako spremiti smrznutu ribu

Ako želite da preskočite proces odmrzavanja, moguće je da spremite ribu i direktno iz zamrzivača.

- U stvari,spremanje smrznute ribe je često lakše nego spremanje sveže jer je na ovaj način teže prekuvati - ističe Barouz, prenosi "Marta Stewart".

Premažite obe strane smrznutog ribljeg filea uljem, a zatim ga, nepokrivenog, stavite u nelepljivu šerpu ili u tiganj za roštilj, na srednje jakoj vatri. Pecite oko tri minuta, a zatim okrenite, začinite i poklopite. Smanjite vatru na srednju i pecite još šest do osam minuta, ili dok meso ne postane neprozirno. Koristeći ovu tehniku, "imaćete ukusnu i hranljivu večeru na stolu za manje od 15 minuta“, kaže Barouz.

(Telegraf.rs)

Video: Kako očistiti ribu za 2 minuta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA