Prirodni kamen - Spoj tradicionalnog i modernog koncepta u dizajnu

 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Svedoci smo revolucionarne promene klimatskih uslova koje utiču kako na našu svakodnevicu tako i za bitnije životne odluke za koje odlučujemo

Kada gradite kuću ili renovirate već postojeću, sigurno planirate svaki detalj unapred i zato su prirodni materijali oni koji se zbog celokupne situacije sve više vraćaju kao osnova za gradnju ili renoviranje. Razlog tome je pre svega njihov kvalitet, postojanost i funkcionalnost. Prirodni kamen definitivno jedan je od najzastupljenijih prirodnih materijala koji se koriste u građevinarstvu a njegovu primenu možete pronaći bukvalno u svakom detalju vašeg doma.

Prirodni kamen je materijal koji je uvek u modi i daje vašem prostoru neodoljivi šarm i ekstravaganciju. Predstavlja spoj tradicionalne i moderne arhitekture i u kombinaciji sa drvetom ili kovanim gvožđem daće vašem domu jedinstven, autentičan prostor pun porodične topline i neodoljive elegancije.

Kamen za popločavanje staza dvorišta i bašta

Kamen je takav materijal da svoju primenu može naći u svim elementima gradnje. Osim u visokogradnji i niskogradnji prilikom izgradnje puteva, saobraćajnica, mostova, velikih infrastrukturnih projekata, prirodni kamen je vekovima unazad svoju primenu pronašao i u domaćinstvima. Oni ljudi koji imaju tu sreću i čast da imaju mogućnost da uživaju u blagodetima svog dvorišta i bašte mogu na mnogo načina upotrebiti kamen. Jedno od najčešćih primena kamena u domaćinstvu je popločavanje dvorišta i staza.

Kamen za staze je savršen izbor pre svega zbog svog kvaliteta i postojanosti. Skoro pa je večan, savršeno se uklapa u sve ambijentalne prostore bilo da želite da stopite boje sa vašom okolinom, bilo da želite da istaknete kontrast. Za oblaganje staza i dvorišta mogu se koristiti lomljeni i sečeni kamen. Lomljenim i sečenim kamenom osim staza možete popločavati i fasadne zidove, ograde, stubove i trotoare oko kuće. Lomljeni kamen predstavlja nepravilne oblike cepanog prirodnog kamena koji se seče u debljini od 1 – 3cm i sa njim se mogu oblagati sve vrste površina. Bilo da je u pitanju pešačka ili staza kojom se kreću vozila lomljeni kamen će predstavljati snažnu i dugotrajnu podlogu. Kamen je otporan na sve vrste atmosferskih uticaja vremenskih uslova i fizičkog habanja i oštećenja. Jednostavno se postavlja, održava i čisti tako da nemate nekih dodatnih aktivnosti kada ugradite kamen.

Prirodni kamen za dekoraciju doma Foto: Promo

Prirodni kamen u dizajnu enterijera

Bilo da živite u kući ili stanu utisak koji ostavljate kao domaćin jako je bitan. Za vlasnike kuća bitno je i dvorište, bašta je ogledalo duše kako kažu zaljubljenici u prirodu ali svakako prirodni materijali mogu dati snažan utisak o domaćinu i ljudima koji žive u domu.

Dekorativni kamen svakom domu pruža harmoniju, toplinu, kompoziciji jedinstvenog i autentičnog dizajna. Savršenost prirodnog kamena u dizajnu enterijera ogleda se pre svega u harmoničnoj jednostavnosti i eleganciji. Nijedan materijal neće tako dobro istaći neki detalj koji želite da istaknete ili prikriti neki detalj koji želite da sakrijete kao dekorativni kamen. Za upotrebu kamena u enterijeru najčešće se koriste sečeni komadi kamena raznih dimenzija koje se uklapaju jedan do drugog i čine jedinstvenu i autentičnu celinu. Prirodnim kamenom možete ukrasiti zid vaše dnevne ili spavaće sobe, hodnik, stepenište, stubove, šank ili učiniti da kamen bude zamena za pločice u vašoj kuhinji ili kupatilu. Ko ima kamin, oblaganje kamina kamenom predstavljaće pun pogodak. Prirodni kamen je odličan toplotni izolator. Najčešće vrste kamena koje se koriste u oblaganju unutrašnjih zidnih površina jesu štanglice od prirodnog kamena. Usko sečene na širinu 3 ili 5cm daće vašem prostoru predivnu notu prefinjenosti, glamura i luksuza. Od davnina kamen je bio najskuplji materijal i zato su tu privilegiju imali samo kraljevi, plemići bogate porodice i bankari. Danas je kamen dosta pristupačniji, cene prirodnog kamena su nikada povoljnije i zašto ne iskoristiti priliku koja se ne propušta.

Prirodni kamen za dekoraciju doma Foto: Promo

Travertino kamen – kamen modernog doba

Poslednjih godina neverovatna je ekspanzija korišćenja travertino kamena u građevinarstvu. Šta je travertino kamen? Koja je primena travertino kamena? Zbog čega se odlučiti za travertino kamen? Ovo su samo neka od pitanja koje svakodnevno postavljaju kupci koji se interesuju za ovu vrstu kamena. Travertin je prirodni kamen pretežno poreklom iz mediteranskih predela koji se vekovima unazad koristi kao dekorativni materijal u uređenju domova bilo da je u pitanju unutrašnji ili spoljašnji izgled.

Odlikuje se izuzetnom čvrstinom, postojanošću i može se koristiti kao podloga za podne površine tako i zidne dekoracije. Interesantno je da je Koloseum u Rimu izgrađen od travertino kamena. Ovaj kamen autentičan je zbog svojih prirodnih šupljina koje nosi u sebi. Rustični izgled daje mu prednost u odnosu na ostale vrste kamena kao što su mermer, granit, kvarc i drugi. Travertin se dobija obradom sedimentnih stena koje se najčešće nalaze u pećinama i klisurama i zato ima taj neodoljivi prirodni rustični izgled. Travertino može biti brušen, četkan i poliran. Kod nas na tržištu pretenduje turski travertin koji ima karakterističnu boju i strukturu. Veoma je zahvalan za sečenje i postavljanje pa je travertino svoju primenu našao bukvalnu svugde gde su vam potrebno tačno isečeni komadi kamena. Travertin se koristi za stepeništa, stubove, ograde, zidove kuhinja, kupatila i svih prostora koje se mogu oblagati.

Ovaj i sve druge vrste kamena možete lakirati po želji ili premazati nekom od supstanci koje se koriste za impregnaciju i zaštitu kamena. To može biti bezbojni lak, kristalna voda ili lak za kamen. Kamen se najčešće postavlja na lepak za keramiku ako je u pitanju oblaganje zidnih površina ili na cement i pesak ako je u pitanju postavljanje kamena na pod.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA