Dugovečnost vaše odeće zavisi od toga kako je perete: Ovu su greške koje se najčešće prave

Ako niste pažljivi, određene greške u pranju mogu oštetiti vašu odeću i uticati na efikasnost mašine za pranje veša

  • 0
Odeća veš mašina za pranje veša Foto: Shutterstock

Pranje veša uključuje više od jednostavnog ubacivanja odeće u mašinu za pranje veša i vađenja onda kada se pranje završi. Zahteva pravilan pripremni rad, merenje deterdženta i čišćenje kako bi se tkanine (i vaša mašina za pranje i sušenje veša) sačuvale i samim tim trajale što duže.

Ako niste pažljivi, određene greške u pranju mogu oštetiti vašu odeću i uticati na efikasnost mašine za pranje veša. Da biste izbegli ove probleme, obavezno sledite najbolje prakse za pranje i sušenje.

Ovo su greške koje treba izbegavati.

1. Koristite previše deterdženta za veš

Možda se čini da bi upotreba više deterdženta pomogla da vaša odeća bude čišća, ali u stvari je suprotno. Dodavanje previše deterdženta može stvoriti dodatnu penu koja se ne ispere u potpunosti sa odeće, ostavljajući za sobom lepljivi talog koji privlači više prljavštine, prašine i bakterija.

Obratite posebnu pažnju na liniju punjenja dok merite deterdžent u i koristite samo količinu preporučenu za količinu vašeg veša.

2. Ne sortirate veš po materijalu

Verovatno znate da odeću svetlih boja treba prati odvojeno od tamne, ali takođe je dobra ideja sortirati odevne komade prema materijalu. Odvojte teže stvari, kao što su farmerke i džemperi, od laganih bluza i košulja kako biste sprečili habanje i oštećenje delikatnijih tkanina.

Uvek perite peškire, posteljinu i druge glomazne predmete odvojeno od odeće. Grupisanje predmeta po tkanini takođe pomaže vašem vešu da se ravnomerno osuši, jer je teškim stvarima potrebno više da se osuše.

3. Ne zakopčavate odeću pre pranja

Rajsferšlusi mogu da zahvate druge tkanine u mašini za pranje. Da biste sprečili oštećenje drugih odevnih predmeta, odvojte vreme da zakopčate sve rajsferšluse pre pranja. Takođe bi trebalo da pričvrstite kopče na grudnjacima i drugim predmetima kako biste izbegli kačenje za druge odevne komade.

Veš, pranje veša, beli veš Foto: Shutterstock

4. Zakopčavate košulje pre pranja

Za razliku od predmeta sa patentnim zatvaračem, košulje treba ostaviti otkopčane kada se peru. Ovo pomaže u zaštiti od kidanja rupica za dugmad i same dugmadi. I ne zaboravite da otkopčate dugmad na rukavima košulje ili kragni.

5. Ne čistite redovno svoju mašinu za pranje veša

Mašina za pranje veša čisti vašu odeću i posteljinu, ali i samu mašinu treba povremeno prati. U mašini za pranje veša se vremenom može nakupiti prljavština od prljavog veša, ostaci deterdženta, naslage tvrde vode i buđ ili buđ.

Da biste očistili svoju mašinu za pranje veša, koristite ciklus samočišćenja ili pokrenite prazan ciklus tople vode sa sirćetom umesto deterdžentom. Obavezno oribajte oko poklopca i gumu koja može sadržati vlagu i bakterije i dovesti do toga da veš ne miriše baš lepo, piše "Better Homes and Gardens".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA