Kako da bezbedno odledite piletinu: Jedan način je najprikladniji

 
  • 0

Koliko puta vam se desilo da želite brzo da pripremite jelo sa piletinom, a meso je u zamrzivaču?

Pravilno odmrzavanje je veoma važno za naše zdravlje, jer su bolesti koje se prenose preko neadekvatno tretiranih namirnica opasne i izazivaju ih sojevi bakterija koji se mogu naći u sirovom živinskom mesu - stafilokok, salmonela, ešerihija i listerija.

Pravilna praksa odmrzavanja i pripreme piletine na temperaturi od 74 stepena Celzijusa u velikoj meri će smanjiti rizike, piše "Healthline".

Šta ne bi trebalo raditi

1. Nikada ne odmrzavajte meso na kuhinjskom pultu. Bakterije se brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi.

2. Nemojte ispirati piletinu pod mlazom tekuće vode, jer bakterije dospevaju u kuhinju, što može da dovede do unakrsne kontaminacije.

Tri režima odmrzavanja pilećeg mesa stručnjaci najčešće preporučuju, iako se jela od piletine mogu pripremati i sa zaleđenim mesom.

1. Mikrotalasna pećnica

Ovo je najbrži metod, ali postoji nešto što ne bi trebalo da zaboravite: skuvajte ili ispecite piletinu čim je odledite na ovaj način.

Naime, mikrotalasi zagrevaju pileće meso na temperaturi od 4,4 do 60 stepeni Celzijusa, na kojoj bakterije napreduju. Zato će samo kuvanje ili pečenje piletine na odgovarajućoj temperaturi moći da ubije potencijalno opasne bakterije.

2. Hladna voda

Napunite veliku posudu ili sudoperu hladnom vodom i spustite piletinu koju ste prethodno stavili u nepropusnu plastičnu vrećicu. Menjajte vodu svakih 30 minuta.

Biće potrebno dva do tri sata da piletina bude bezbedno odmrznuta.

3. Frižider

Ovaj metod oduzima najviše vremena, ali je za većinu domaćica i najprikladniji. Piletini je obično potreban ceo dan da se odmrzne, pa planirajte obroke unapred. Kad se odmrzne, piletina može da stoji u frižideru dan ili dva pre kuvanja ili pečenja.

4. Ne odmrzavajte je uopšte

Bezbedno je pripremati jela sa piletinom i pre odmrzavanja mesa. Ali, ovaj način pripreme ima i lošu stranu – biće vam potrebno bar 50 odsto više vremena.

Video: Otkoštavanje bataka i karabataka je veoma jednostavno: Profesionalni kuvar vas uči

(Telegraf.rs)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA