9 namirnica koje je poželjno jesti kada vas boli grlo

Kada vas boli grlo, poželjno je uneti i nekoliko zalogaja hrane. Zato je važno da vam ona prija

  • 0
sladoled Foto: Shutterstock

Znate onaj užasan osećaj kada se probudite i grlo vam je očajnički suvo. Boli vas kada gutate, vrat vam je osetljiv, a od glasa ni traga. Iako uzimanje bilo kakve hrane sa takvim grlom zvuči prilično odbojno, veoma je važno da se napunite "gorivom" kada ste bolesni.

Zato je važno da znate koju hranu da odaberete kada imate upalu grla. Ako uspete da unesete i nekoliko zalogaja, možete da snabdete organizam vitaminima i mineralima koji će vam pomoći da se izborite sa infekcijom.

Poseta lekaru može da bude neophodna u zavisnosti od težine i dužine simptoma, ali je ključno da se odmorite i ostanete hidrirani. Voda može da razblaži bilo koju vrstu sluzi koja može da se pojavi, a takođe može da pomogne pri hidrataciji grla i održavanju vlage. Trebalo bi da se odlučite za meku hranu kada imate upalu grla kako ne biste pogoršali delikatnu sluznicu grla.

Devojka pije vodu, voda, plastična flaša Foto: Shutterstock

Sledeći put kada budete imali problema sa grlom, probajte jednu od namirnica koje preporučuje "Womans Helath" da biste se osećali bolje i ojačali svoj imuni sistem i brzo se oporavili.

Pileća supa

Bol u grlu je posledica upale i dehidratacije, a tečnosti poput bujona u pilećoj supi ne samo da nadoknađuju izgubljenu vodu, već i so pomaže vašem telu da zadrži tečnost unutar tkiva. Isto važi i za skoro svaku čorbu.

Med

Med je bio glavni medicinski oslonac od davnina, i to sa dobrim razlogom, a i savremena nauka ga prihvata kao sredstvo koje može da vam pomogne u borbi protiv raznih infekcija, uključujući i one koje izazivaju prehladu. Samo ne treba preterivati.

Jogurt

Jogurt je dobar izvor proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti, kao i probiotičkih bakterija, korisnih klica koje podržavaju imunološku funkciju i sprečavaju da se štetne klice nastane u našim telima. Pored toga, hladna i meka tekstura jogurta čini ga lakim za gutanje hrane kada ništa drugo ne umiruje.

Pire-krompir

Ostavite kožu na krompiru dok ga gnječite da biste dobili bogat izvor magnezijuma, vitamina C i antioksidanata, koji podržavaju snažan imuni sistem. Uverite se da vam pire krompir nije previše vruć, jer bi to moglo još više da iritira grlo.

Pire krompir Foto: Shutterstock

Jaja

Jaja imaju prilično bezazlenu teksturu. Uz to su bogata mineralima poput cinka, gvožđa i selena, kao i vitaminom D i B12, koji mogu da pomognu u odbrani od infekcije koja izaziva upalu grla.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je bogata magnezijumom, cinkom i antioksidantima, koji pokreću procese detoksikacije u telu, a zatim oslobađaju telo od otpada i infekcija.

Đumbir

U laboratorijskim eksperimentima je pokazano da đumbir ima analgetska, antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Takođe se čini da inhibira rast određenih štetnih sojeva bakterija. U studiji objavljenoj u časopisu Nutrition Journal, kombinacija đumbira i meda pokazala se efikasnijom od bilo koje druge.

ulje đumbira Foto: Shutterstock

Smuti

Smuti je odličan način da se u nekoliko gutljaja spakuje cela salata. Držite se sastojaka poput kelja, celera i bobičastog voća, koji imaju malo šećera i mnogo antioksidanata koji se bore protiv bolesti. Umesto da koristite sok od pomorandže kao bazu, koristite vodu zajedno sa celom pomorandžom ili mandarinom, koja sadrži vlakna koja regulišu insulin, pored dnevnog unosa vitamina C.

Sladoled

Hladna hrana poput sladoleda može da bude posebno dobra jer pomaže u smirivanju upale grla i čak može da smanji upalu. Samo zapamtite da ne preterate sa šećerom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA