Liveno posuđe poslednjih godina ponovo je postalo popularno i traženo. Tiganji, vokovi i šerpe od livenog gvožđa su praktično neuništivi, mogu se koristiti i na ringli, i u rerni, i na roštilju, a hrana pripremljena u njima ima odličan ukus.
Ipak, čišćenje i održavanje ovakvog posuđa ume da bude zahtevno, posebno domaćicama koje se do sada nisu susretale sa tiganjima i šerpama od specijalnog materijala.
Osnovno pravilo za održavanje livenog posuđa je zabrana korišćenja aluminijumske žice. Čak i ako se hrana zalepi za dno livene posude, nikada je ne smete uklanjati žicom ili bilo kojim oštrim predmetom.
Najbolje rešenje je kombinacija vode i sirćeta u razmeri 1:1 kojima bi, kada proključaju, trebalo dodati kašiku sode bikarbone. Reakcija će u prvi mah biti burna, ali će se hrana zalepljena za liveno posuđe odvojiti, pa će za čist tiganj ili šerpu biti dovoljno samo ispiranje vodom.
Postoji još jedan, potpuno prirodni način za uklanjanje ostataka hrane sa dna livenog tiganja, voka ili šerpe. Pospite sloj soli po dnu posude, pa presečenim sirovim krompirom izribajte dno.
Liveni tiganji, vokovi i šerpe zablistaće kao da su novi.
(Telegraf.rs)
Video: Oskrnjavljen mural herojima s Košara u Kosovskoj Mitrovici, zločin iz mržnje prema Srbima
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.