Video: Ovako slavska sveća neće kapljati, a duže će trajati
Nekoliko dana pred slavu, u domu počinju pripreme, kako bi se svetac zaštitnik proslavio što svečanije. Kuća se rasprema i čisti, ukućani kupuju po nešto novo od odeće, naročito za decu, da se baš tog dana "ponove". U kući treba da je svečana atmosfera i vedro raspoloženje.
Domaćice sve vreme vredno rade kako bi slavska trpeza izgledala besprekorno. Pored hrane, slavskog kolača, žita i vina, slavska sveća je takođe neizostavna na trpezi.
Obično kada se obeležava krsna slava, kupuje se sveća od 50-60 centimetara. Ona se stavi u svećnjak i posebno se ukrasi, da li trakama ili ikonom sveca i stavi se na sred svečanog stola gde će biti održan ručak ili večera. Običaj je da se pali na dan slave, pre rezanja kolača.
Međutim, iako ne bi trebalo, ukućani često gase sveću, jer vosak kaplje, a sveća se brzo troši.
Srećom, i za ovaj problem, postoje trikovi, koji su veoma primenljivi.
Sve što treba da uradite je da u veću posudu stavite sveću, prelijte je vodom da ogrezne i stavite jednu kašiku krupne morske soli. Sveća bi trebalo da bude u toj vodi najmanje deset sati, a kada je izvadite, ubrusom ili krpom utapkajte vodu sa nje.
Kada se temeljno osuši, spremna je za korišćenje.
Kada je u pitanju drugi trik, on je takođe vrlo jednostavan. Sveću umotajte u novine, pa je stavite u zamrzivač. Trebalo bi da stoji u zamrzivaču najmanje deset sati, a preporuka je da najviše stoji 24 sata.
Posle tog vremena, izvadite sveću iz zamrzivača, odmotajte je i kada se osuši, spremna je za korišćenje.
Primetićete da sveća duže gori i da se vosak sporije sliva.
Video: Eksperiment sa čašom, svećom i malo vode koji svako može da izvede
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.